Ruske uniforme za minus 60 stepeni

Ministarstvo odbrane Ruske federacije razradilo je novi model vojničke uniforme za delovanje u uslovima polarne zime, na temperaturama do minus 60 stepeni Celzijusovih, preneli su ruski mediji, pozivajući se na izvore u tom ministarstvu.
Ministarstvo odbrane Ruske federacije razradilo je novi model vojničke uniforme za delovanje u uslovima polarne zime, na temperaturama do minus 60 stepeni Celzijusovih, preneli su ruski mediji, pozivajući se na izvore u tom ministarstvu.

Komplet uniforme sadrži tri vrste donjeg veša, kombinezon, prsluk, jaknu s kapuljačom, kacigu, rukavice, kapu i čizme. Svi komadi odeće i obuće ispunjeni su veštačkim perjem "tinsulejt", ne propuštaju vodu i vetar i imaju antibakterijska svojstva.

Novo vojničko ruho po izgledu se ne razlikuje od postojećih uniformi koje koriste pripadnici Ministarstva za vanredne situacije, policije i Federalne službe bezbednosti.

"Kompleti opreme su prosečno su teški manje od pet kilograma. Ne ometaju kretanje i omogućavaju borbu u teškim vremenskim uslovima, tokom oluja i izrazito niskih temperatura", tvrde u Ministarstvu odbrane, navodeći da su uniforme predvidjene za mraz do minus 60 stepeni Celzijusovih.

Cena nove uniforme trebalo bi da bude utvrđena iduće godite uporedo sa formiranjem arktičke brigade. Prema grubim procenama kompanija koje se bave izradom vojne opreme i koje će verovatno učestvovati na tenderu za šivenje novih uniformi, cena kompleta bi trebalo da se kreće oko 10.000 rubalja (250 evra). (Blic)


  • 24.07.2011 15:42
    ns
    Ma nisu to rusi smislili za svoje vojnike,nego znaju kakvo ce biti grejanje u nas ove zime,
    oni nam isporucuju gas,
    i sada ce nam zabadava pokloniti odela da se korisnici grejanja ne bi u toku zime smrzli...

    e to se zove bratska ljubav, a zlobnici neka sada puknu od jeda
  • semtex

    24.07.2011 14:05
    ?
    Kako naterati pesadijsko naoruzanje da bude funkcionalno na takvoj temperaturi?
  • Georg

    23.07.2011 19:43
    A to su one čuvene uniforme koju kad obučeš izađeš na - 60 stepeni. Uniformi ne bude ništa a ti se smrzneš ko ona stvar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet