Breivik pred sudom, traži uniformu i javnost

Anders Breivik danas će se pojaviti pred sudom koji će odlučiti o njegovom pritvoru nakon što je u petak u Norveškoj ubio 93 ljudi, a skoro 100 ranio.
Anders Breivik danas će se pojaviti pred sudom koji će odlučiti o njegovom pritvoru nakon što je u petak u Norveškoj ubio 93 ljudi, a skoro 100 ranio. Na sudu bi se trebao pojaviti oko 13 časova, sat vremena nakon što će cela zemlja na minut odati počast ubijenima.

Nije poznato hoće li ročište biti otvoreno za javnost, iako je Breivik kazao da mu ne bi smetalo ako bi ceo proces pratili novinari jer želi objasniti svoje zločine za koje se, kako kaže, ne smatra posebno odgovornim. Takođe, želi da se pred sudijom pojavi u uniformi. Njegov advokat kaže da mu je Breivik rekao da je hteo "napasti društvo i samu strukturu društva".

U Norveškoj maksimalna kazna zatvora iznosi 21 godinu. Na forumima su se pojavili predlozi da se privremeno odobri vraćanje smrtne kazne.

Anders je živeo s majkom, a komšije ga opisuju kao mirnog, možda malo povučenog mladića, ali jako pristojnog. Kažu kako je uvek bila jako ponosna na svog sina koji bi joj svaku nedelju dolazio na ručak. Otac živi u Francuskoj i nije se video sa sinom poslednjih 16 godina.

 

  • Srpski Templar

    25.07.2011 17:43
    Pravda
    Ruka mu se pozlatila...
  • Ja

    25.07.2011 12:30
    @ Рфкнсđžznj
    Pa i taj ludak se "vraćao konzervativnosti i korenima" pa eto gde je to odvelo Norvešku. Što neko reče u komentarima na jednu drugu vest, ono je Norveška, a ne Srbija, ljudi poštuju zakone koje su doneli - odležaće tu 21 godinu bez sudskih "nagodbi" i skraćenja zbog "dobrog vladanja" i "olakšavajućih okolnosti", a onda pravac zatvoreno odeljenje psihijatrije do kraja života.
  • рфкнс

    25.07.2011 11:42
    Ето па нека виде сви овдашњи либерали за чега се залажу... 21. година затвора за убиство скоро 100 људи? Е моји Норвежни боље се окрените коренима викиншким и вратите се конзерветивности... За овај злочин је и смртна казна мало!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.