Rumunskog predsednika optužuju za nacizam

Ambasador Rusije u NATO-u Dmitrij Rogozin je ocenio da neki evropski političari propagiraju nacističke ideje, a među njima je pomenuo i rumunskog predsednika Trajana Baseskua.
Ambasador Rusije u NATO-u Dmitrij Rogozin je ocenio da neki evropski političari propagiraju nacističke ideje, a među njima je pomenuo i rumunskog predsednika Trajana Baseskua. Rogozin je, povodom tragedije u Norveškoj, rekao da je jedan od uzroka širenja nacističke ideje u Evropi činjenica da u nekim zemljama te ideje otvoreno propagiraju izabrani političari.

"Nedavno je predsednik Rumunije Trajan Basesku tvrdio da bi 1941. godine i on naredio da se rumunska vojska pridruži nacističkoj Nemačkoj, kao što su to učinili tadašnji rumuski lideri", kazao je Rogozin. On je rekao da u bivšim sovjetskim baltičkim republikama glavni lideri tih zemalja "gotovo hvale nacizam", dok u nekim evropskim zemljama političari "otvoreno promovišu nacističke ideje". U tim okolnostima "nikog ne treba da iznenađuje što neki ljudi sa ulice preuzimaju te ideje kao motiv za akciju", naveo je Rogozin.

Rumunski predsednik izjavio je u junu da bi i on postupio kao rumunske vlasti 1941. godine, kada je Rumunija uz Nemačku napala Sovjetski Savez, jer bi tako "imao saveznika da povrati jednu teritoriju" aludirajući na Besarabiju, oblast koja je sada u sastavu Moldavije. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je tada oštro reagovalo navodeći da je takva izjava besramna pohvala fašističkoj agresiji koja predstavlja skrnavljenje sećanja na milione žrtava nacizma. Basesku je posle protesta Moskve rekao da ne vidi razlog za ljutnju "jer Sovjetski Savez više ne postoji" i dodao da izgleda "da neki postaju vrlo ovsetljivi čak i ako se govori o istoriji".

Baseskuova izjava izazvala je u Rumuniji nezadovoljstvo ne samo kod istoričara, već i kod političara na vlasti, kao i u štampi i široj javnosti. Većina Rumuna protivila se 1941. godine ulasku u rat na strani Nemačke, a i oni koji su bili za to da se povrati Besarabija nisu želeli da rumunska vojska pređe reku Dnjestr i nastavi rat. Besarabija je 1944. ponovo ušla u sastav SSSR-a, kada je pripojena Moldaviji.
  • Friendly

    25.07.2011 13:30
    Dobro je samo kad ga Rus, predstavnik zemlje sa najviše neonacista na planeti, optužuje za tolerisanje nacizma. Ej, pogledaj ispred Kremlja, konju jedan, i videćeš nacistu kako bode nožem kavkaskog doseljenika.

    P.S.

    A da, i Basesku je desničarski ološ.
  • рфкнс

    25.07.2011 13:18
    па од два зла румуни су изабрали у рату мање зло... црвени су више људи побили од немаца...
  • 25.07.2011 13:17
    Sada konačano razumem zašto Rumunija podržava Srbiju po pitanju Kosova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet