Ubica iz Osla verovatno neće biti proglašen ludim

Nije verovatno da će Anders Behring Brejvik, koji je priznao da je prošlog vikenda u Norveškoj počinio masakr, biti zvanično proglašen ludim, jer se čini da je imao kontrolu nad svojim postupcima, izjavio je za AP šef tima forenzičara zaduženih da daju mišljenje o njegovom psihičkom stanju Tarjei Rignestad.
Nije verovatno da će Anders Behring Brejvik, koji je priznao da je prošlog vikenda u Norveškoj počinio masakr, biti zvanično proglašen ludim, jer se čini da je imao kontrolu nad svojim postupcima, izjavio je za AP šef tima forenzičara zaduženih da daju mišljenje o njegovom psihičkom stanju Tarjei Rignestad.

Odluka o mentalnom stanju Brejvika će odrediti hoće li on biti krivično gonjen i kažnjen zatvorom ili će biti poslat u psihijatrijsku ustanovu na lečenje.

Doktor Rignestad smatra da su napadi od 22. jula, u kojima je poginulo više desetina ljudi, tako pažljivo planirani i izvršeni da je teško tvrditi da je to delo zabludelog ludaka. "Ne izgleda da je on bio psihotičan", rekao je Rignestad, objašnjavajući da psihotična osoba može da obavlja samo jednostavne zadatke i da bi joj čak i vožnja od centra Osla do jezera, gde je Brejvik počinio zločin, bila isuviše komplikovana. "Ukoliko čujete glasove u glavi koji vam govore da uradite ovo ili ono, oni vam sve poremete, a vožnja kola je veoma kompleksna", objasnio je on.

Protiv psihoze svedoči i način na koji se Brejvik pripremao i pribavio neophodne materijale za zločine, pri čemu je uspeo da ćuti i spreči otkrivanje svoje namere.

Izveštaj psihijatara o zdravstvnom stanju Brejvika trebalo bi da bude završen do 1. novembra, a sud će odlučiti da li će on biti krivično gonjen ili poslat na lečenje.
  • 02.08.2011 03:53
    Malo kasno mi proradili klikeri,
    citam svetske visti i to me podseti, sve se pise o ovoj izopacenoj licnosti masovnom ubici,al nigde ne procitah izjavu od nekih njegovih devojaka, pa makar to bile i kratkotrajne veze, nema ih nigde...
    a momak ima 32 godine, zar to nije tema za razmisljane i analizu strucnjaka
  • 31.07.2011 19:19
    E tako bi trebalo sa svim teroristima i ubicama.
    Najbezboline,za njih, je da pobujaju ljude,zbog njihovog cefa i onda kao lud je, a ludi ni zasta ne odgovaraju.
    Kada bi sve drzave sveta tako postupale bilo bi manje terorista,masovni ubica, pa makar bili i dokzano ludi treba im suditi kao normalnim
    Jeste da ovaka postupak nije human a da li je humano neduzne ljude ubijati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.