Amerika se zadužuje za još 72 milijarde dolara

SAD će se zadužiti za još 72 milijarde dolara nakon što je Kongres u utorak odobrio podizanje američkog limita za zaduživanje.
SAD će se zadužiti za još 72 milijarde dolara nakon što je Kongres u utorak odobrio podizanje američkog limita za zaduživanje.

Ministarstvo finansija saopštilo je da će novac biti prikupljen prodajom dugoročnih i srednjoročnih državnih obveznica. Od prikupljenog novca jedna trećina će ići na otplatu rata za postojeće dugove.

Uzimanje novih zajmova omogućeno je pošto je juče predsednik SAD Barak Obama potpisao zakon koji je prethodno usaglašen u Kongresu i Senatu. Novim zakonom predviđeno je i smanjenje potrošnje za više od 2 biliona (hiljadu milijardi) dolara u narednih 10 godina. Američke vlasti trenutno duguju 40 odsto na ime kredita od ukupne domaće potrošnje.

Podizanjem limita SAD će ove fiskalne godine moći da se zadužuju do granice od bilion i 50 milijardi dolara, sledeće godine do bilion i 43 milijarde dolara, a 2013. godine do bilion i 47 milijardi dolara.
  • Pera ložač

    04.08.2011 06:55
    Dug duguje zemlja Amerika...
    Kol'o ja vidim, ova Amerika dužna k'o Grčka! I bogu i narodu...
  • semtex

    03.08.2011 22:12
    hahahahaha
    Bole njih kad nema ko da im utera dug.Bice smeha kada "mali zuti" jedan dan kad vojno budu jaci kazu "e ovo je sada nase".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet