30.000 dece umrlo od gladi u Somaliji

U poslednja tri meseca u Somaliji je više od 29.000 dece mlađe od pet godina umrlo od gladi, procenjuju američke vlasti.

U poslednja tri meseca u Somaliji je više od 29.000 dece mlađe od pet godina umrlo od gladi, procenjuju američke vlasti.

Nensi Lindborg iz vlade SAD saopštila je da je ta procena izvršena na osnovu istrage o ishrani i smrtnosti koju je proverio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. UN su saopštile da je suša, najgora u poslednjih 60 godina u Somaliji, odnela desetine hiljada života.

Prema njihovim podacima, 640.000 dece je akutno neuhranjeno, što ukazuje na to da će broj smrtnih slučajeva među decom porasti. "Trenutni humanitarni odgovor ostaje neadekvatan, delom zbog ograničenja pristupa i teškoća u povećanju programa za hitnu pomoć, kao i manjka finansijskih sredstava", prenela je agencija Rojters saopštenje UN.

Veći deo južne Somalije kontrolišu pobunjenici grupe Al Šabab, koja je prošle godine zabranila dostavljanje pomoći u hrani i izbacila mnoge humanitarne organizacije iz te oblasti, dodatno pogoršavajući krizu izazvanu sušom.

  • sosa

    05.08.2011 12:26
    Samo kad sekund pogledam ove slike, stegne me nešto na mestu gde tvrde da je duša...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet