Španija ne prima radnike iz Rumunije

Komisija EU dala je Španiji danas "zeleno svetlo" da privremeno ograniči prijem radnika iz Rumunije, s obzirom na to da je suočena s najtežom nezaposlenošću među članicama Unije.
Komisija EU dala je Španiji danas "zeleno svetlo" da privremeno ograniči prijem radnika iz Rumunije, s obzirom na to da je suočena s najtežom nezaposlenošću među članicama Unije.

Ova mera je vezana za prošlomesečnu odluku Španije da od Rumuna koji žele da se nastane na njenoj teritoriji traže posedovanje radne dozvole, ali se ne odnosi na Rumune koji već rade u toj zemlji. Odluka će važiti do kraja 2012, prenosi AFP.

Nezaposlenost u Španiji još od maja prošle godine premašuje 20 odsto, a u prvom kvartalu 2011. je dostigla 21,29 odsto. Kada su Rumunija i Bugarska ulazile u EU, u njihovim pristupnim dokumentima je predviđen sedmogodišnji prelazni period tokom kojeg druge članice mogu njihovim građanima da ograniče pristup svom tržištu rada.

Španija je januara 2009. ukinula tu restrikciju za rumunske i bugarske radnike, s tim što je ostavila mogućnost da je ponovo uvede ukoliko to budu nalagale prilike na tržištu rada. U to vreme stopa nezaposlenosti u Španiji je iznosila 7,95 odsto, što znači da se od tada gotovo utrostručila.

Evropski komesar Laslo Andor je izjavio da je ograničavanje priliva radne snage ekstremno sredstvo i ne smatra ga za sistemski način borbe sa nezaposlenošću, savetujući španskoj vladi da se koncentriše na otvaranje novih radnim mesta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet