"Pobegao" im hipersonični avion

Američki vojni stručnjaci izgubili su danas kontakt sa bespilotnom hipersoničnom letelicom "Falkon HTV - 2", sposobnom da postigne brzinu 20 puta veću od brzine zvuka, tokom njenog drugog eksperimentalnog lansiranja u gornje delove atmosfere.

Američki vojni stručnjaci izgubili su danas kontakt sa bespilotnom hipersoničnom letelicom "Falkon HTV - 2", sposobnom da postigne brzinu 20 puta veću od brzine zvuka, tokom njenog drugog eksperimentalnog lansiranja u gornje delove atmosfere.

Letelica je uspešno lansirana iz Kalifornije raketom "Minotaur 4", saopštila je istraživačka agencija Pentagona DARPA. Bilo je planirano da se letelica na ivici gornjih slojeva atmosfere odvoji od rakete i da se potom vrati prema zemlji, gde bi potonula u Pacifiku, ali su naučnici u jednom trenutku izgubili kontakt sa njom. DARPA nije saopštila druge detalje o letu, niti koliko dugo je avion bio odvojen od rakete.

Hipersonična letelica, koji putuje brzinom od 20 maha (oko 21.000 kilometara na čas), mogla bi teoretski da predstavlja platformu za gađanje meta bilo gde na planeti i to u roku od nekoliko minuta. "Krajnji cilj je sposobnost da se dosegne bilo koja tačka na planeti za manje od jednog sata", navedeno je na veb sajtu DARPA-e.

Teorijski, "Falkon" bi mogao da preleti rastojanje od Njujorka do Los Anđelesa za manje od 12 minuta. Za razliku od balističkih raketa, hipersoničnom letelicom, kako tvrde američki stručnjaci, moglo bi da se manevriše i da se izbegne predvidiva putanja.

  • grbavi

    12.08.2011 10:27
    kineski hakeri provalili shifru za kriptovani kanal kojim se daljinski upravlja bespilotnom letelicom i preusmerili ga na tajno odredishte
  • komša

    12.08.2011 10:01
    Evo ga kod mene na Telepu, sleteo pred zgradom. Vraćam vam ga ako mi donesete dve punjene pljeske, sa svim premazima. I dvolitarku Cole, 'ladne kao zmija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.