Šator preko reaktora u Fukušimi

Tokijski operater nuklearne elektrane "Fukušima-Daići", oštećene u zemljotresu, pravi ogroman šator kojim će prekriti jedan od najteže pogođenih reaktora, saopštili su danas zvaničnici.

Tokijski operater nuklearne elektrane "Fukušima-Daići", oštećene u zemljotresu, pravi ogroman šator kojim će prekriti jedan od najteže pogođenih reaktora, saopštili su danas zvaničnici.

Šator će privremeno zameniti spoljni omotač reaktora broj jedan, koji je uništen u eksploziji, uzrokovanoj visokim pritiskom, dan posle snažnog zemljotresa i cunamija 11. marta. Zvaničnici se nadaju da će time zaustaviti širenje radioaktivnog materijala, sprečiti curenje kišnice i postaviti barijeru za moguće curenje ili eksplozije u budućnosti.

Izgradnja šatora i njegovo postavljanje počelo je ove sedmice, a očekuje se da će biti završeno do kraja septembra, rekao je portparol kompanije TEPCO Kodži Vatanabe. Rad na pravljenju šatora nije do sada mogao da počne, jer je mesto bilo previše opasno za radnike. Šator je napravljen od hermetičkog poliestera, biće visok 54 metra i dugačak 47 metara, a biće postavljen na metalni okvir. Ukoliko se dokaže efikasnost šatora, slični pokrivači će biti napravljeni i za ostale reaktore.

  • Pera

    12.08.2011 12:50
    Bravo Japanci
    Ali stvarno ne da su najbolji nego jesu ! Svaka im čast toliko savesnih imarljivih i da se ništa ne žale nema na ovoj planeti ! Šteta što ljudi ovakve poteze ne komentarišu ! Još jednom skidam im kapu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet