Gadafi ispalio skad, pobunjenici opkolili Tripoli

Snage libijskog lidera Moamera Gadafija ispalile su prvi put od početka rata projektil tipa "skad", koji je, međutim, završio u pustinji.
Snage libijskog lidera Moamera Gadafija ispalile su prvi put od početka rata projektil tipa "skad", koji je, međutim, završio u pustinji. Kako je saopštio jedan neimenovani američki zvaničnik odbrane, ovaj taktički projektil ispaljen je sa lokacije na oko 80 kilometara istočno od Sirta, a pao je istočno od priobalnog grada Brege, u pustinjskoj oblasti. Za sada nije poznato šta je trebalo da bude meta ovog projektila, koji je prešao razdaljinu od oko 300 kilometara, koliko, prema procenama, i iznosi njegov domet.

Gadafijeve zalihe "skadova" bile su među prvim metama vazdušne kampanje NATO u Libiji koja je započeta u martu. Libijska vojska ispalila je prvi "skad" u trenutku kada se steže obruč oko Tripolija budući da su pobunjenici zauzeli nekoliko strateških mesta u okolini i na taj način presekli puteve za snabdevanje prestonice. Ovo je, kako se procenjuje, pobunjenicima obezbedilo najjaču poziciju od početka ustanka protiv Gadafijevog režima u februaru.

Libijski pobunjenici saopštili su da su u protekla 24 časa zauzeli i drugi strateški važan grad Garjan južno od Tripolija. Portparol libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da su pobunjenici u Garjanu, ali da će uspeti da ih isteraju iz naselja.

Libijski pobunjenici demantovali su sinoć izveštaje medija da su pregovarali sa predstavnicima režima Moamera Gadafija, u trenutku dok se borbe i na istoku i na zapadu zemlje nastavljaju, a Vašington poručuje da su Gadafijevi "dani odbrojani". I Ujedinjene nacije negirale su da je specijalni izaslanik te organizacije u Libiji Abdul Ilah al Hatib bio uključen u pregovore između pobunjenika i Gadafijevih predstavnika u Tunisu, pošto je Hatib ranije izjavio da bi prisustvovao takvim razgovorima.

Istovremeno, holandska vlada prva je pristala da oslobodi 100 miliona evra blokiranih sredstava Gadafijeve vlade da Svetskoj zdravstvenoj organizaciji kako bi se za libijski narod obezbedili neophodni lekovi. SZO je ranije istakla da je život naroda u libijskom sukobu ugrožen zbog nedostatka lekova i medicinskih sredstava i pozvala je da se za njihovu nabavku upotrebe zamrznuti fondovi režima u Tripoliju. Holandija je blokirala ukupno tri milijarde evra libijskih fondova, a za sada nije poznato da li će na ovaj način odlučiti da upotrebi još ovih sredstava.

  • Milorad

    17.08.2011 01:49
    Čuj SZO zahteva da se odmrznu racuni rezima u Libiji..pa neka traze pomoc od Amerike i Francuske..i ovako su oni ovo sve zakuvali i finansiraju pobunjenike, pa neka daju malo i medicinske opreme i lekova..
  • LimanacNS

    16.08.2011 10:54
    E, izeš ga..
    Izeš ga... Svetski moćnici još jednom zavode reda po svetu. Gadafi jeste čudak, ali mi se sve čini da će njegovi sunarodnici da ga prizivaju, kad krene demokratija da se primenjuje u toj zemlji bogatom naftom i što je još važnije vodom. Velikim podzemnim zalihama vode...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.