VIDEO, FOTO: Sukob policije i demonstranata na protestu protiv kovid mera u Briselu

Više hiljada demonstranata, od kojih su neki došli iz drugih evropskih zemalja, protestovalo je danas u Briselu protiv zdravstvene propusnice i restrikcija vezanih za kovid19.
Policija je upotrebila vodene topove i veliku količinu suzavca da rasturi demonstrante, prenosi AP.
Učesnici u protestnom maršu nosili su plakate sa kritikama upućenim premijeru Aleksandru de Krou, kao i zdravstvenoj propusnici.
Organizatori, među kojima pokret Svetske demonstracije za slobodu (World Wide Demonstration for Freedom) i Evropljani ujedinjeni za slobodu (Europeans United for Freedom), pozvali su demonstrante iz drugih evropskih zemalja da učestvuju u današnjem protestu.
 
 
Viđeni su demonstranti iz Francuske, Nemačke, a u povorci su se vijorile zastave Holandije, Rumunije, Poljske.  
 
Demonstracije protiv zdravstvene potvrde, obavezne za ulazak u restorane i na kulturne događaje, redovno se organizuju već više nedelja u glavnom gradu Belgije. Na nekim od prethodnih skupova bilo je sukoba demonstranata i policije.
 
 
Policija sa belim šlemovima u Briselu je više puta jurnula na demonstrante koji nisu poslušali instrukcije da se raziđu. Vodenim topovima i suzavcem su rasterivani demonstranti koji su gađali policiju raznim predmetima i uzvikivali uvrede. 
 
Neki demonstranti napali su video tim koji je izveštavao za agenciju Asošiejted pres, gurali su novinare i oštetili njihovu video opremu. Jedan od demonstranata šutnuo je jednog od novinara a drugi je pokušao da ga udari.
 
Demonstracije se održavaju iako su neke vlade na putu ka ublažavanju zdravstvenih restrikcija uprkos širenju omikron soja virusa. Omikron je sada dominanatan soj u Evropi, saopštila je u petak Evropska zdravstvena agencija.
 
Belgija dnevno beleži skok broja novozaraženih koji je prešao 60.000 prošle nedelje, tako da vlasti govore o cunamiju. Međutim, blaži simptomi omikron soja i visoka stopa vakcinacije omogućili su da je zdravstveni sistem pod manjim pritiskom nego za vreme prethodnih talasa zaraze.
 
U tom kontekstu premijer je u petak objavio da restorani i barovi mogu da produže radno vreme, dok diskoteke ostaju zatvorene.
 
Protesti su organizovani danas i u Barseloni, gde su demonstranti nosili kostime i mahali plakatima na kojima piše "ovo nije pandemija nego diktatura". Protestovali su protiv restrikcija koje su uvele nacionalne i regionalne vlasti da suzbiju skok zaraza.
 
Među demonstrantima su bili i oni protiv vakcina i oni koji negiraju ozbiljnost virusa koji izaziva kovid19. Malo njih je nosilo maske koje su trenutno obavezne na otvorenom u Španiji. Prema navodima policije, oko 1.100 ljudi učestvovalo je u protestu u Barseloni. 
 
Juče su organizovane velike demonstracije u više evropskih gradova uključujući London i Pariz.
 
U Francuskoj vlada je u četvrtak uveče objavila ukidanje tokom februara većine restrikcija uvedenih da bi se zakočilo širenje epidemije - ukida se obavezno nošenje maske na otvorenom i obavezan rad na daljinu, ponovo se otvaraju diskoteke i vraća publika na koncerte.
  • life

    24.01.2022 08:20
    Ovako je odavno svuda samo se krije...
  • Ruptly

    23.01.2022 21:52
    Live!
    Nepregledna kolona mirnih šetača na ulicama Brisela prikazana je uživo u direktnom prenosu preko Jutjub kanala ruske medijske agencije Ruptly. Teško je medijski sakriti događaj zbog dostupnosti savremene tehnike.
  • Kevin Spejsi

    23.01.2022 18:59
    Brisel info- policija kaze vise desetina hiljada protestanata, a organizatori kazu vise stotina hiljada demonstranata.

    Po slikama koje objavljuju - bilo je tu bas mnogo ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet