Nemci ukidaju lajk opciju na Fejsbuku

Vlasti nemačke pokrajine Šlezvig-Holštajn odlučile su danas da ukinu opciju lajk i fan strane na društvenoj mreži Fejsbuk navodeći da se time krše evropski i nemački zakoni o zaštiti podataka.
Vlasti nemačke pokrajine Šlezvig-Holštajn odlučile su danas da ukinu opciju lajk i fan strane na društvenoj mreži Fejsbuk navodeći da se time krše evropski i nemački zakoni o zaštiti podataka. Odluku o tome doneo je komesar za zaštitu podataka koji je naveo da Fejsbuk krši evropske i nemačke zakone time što prosleđuje podatke sa mreže na servere u Americi. 

Na to je odmah reagovao Fejsbuk navodeći da taj sajt ne krši nikakve propise. Portparol te kompanije rekao je da je tačno da se informacije o korisniku poput njegove IP adrese mogu videti kada klikne na lajk, ali da se ti podaci brišu posle 90 minuta. 

Komesar za zaštitu privatnosti, međutim, zatražio je od lokalne kancelarije kompanije u Šlezvig-Holštajnu da odmah prestane da prosleđuje korisničke podatke ka svojim serverima u Americi i zapretio tužbom ukoliko to ne bude učinjeno. 

Internet korisnici su pozvani da se uzdrže od korišćenja opcije lajk i fan stranica, ili da ne koriste Fejsbuk nalog ako žele da njihova privatnost ne bude ugrožena. 

To nije prvi put da nemačke vlasti ulaze u sukob sa nekim od najvećih internet kompanija zbog kršenja privatnosti građana.  Prošle godine Gugl je morao da izađe u susret zahtevu da zamuti fotografije kuća u svom servisu Gugl Maps, dok je Fejsbuk u januaru bio primoran da korisnicima omogući veću kontrolu nad mejl kontaktima, zbog nesuglasica oko servisa Frend Fajnder.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet