Izrael se izvinio Egiptu

Izrael se izvinio Egiptu zbog pogibije trojice egipatskih vojnika, tokom pograničnog sukoba sa palestinskim ekstremistima, nekoliko sati nakon što je Kairo najavio da će zbog ubistva vojnika povući svog ambasadora iz Tel Aviva.
Izrael se izvinio Egiptu zbog pogibije trojice egipatskih vojnika, tokom pograničnog sukoba sa palestinskim ekstremistima, nekoliko sati nakon što je Kairo najavio da će zbog ubistva vojnika povući svog ambasadora iz Tel Aviva.

Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova uložilo je protest izraelskom otpravniku poslova u Kairu, zatraživši zajedničku istragu pogibije egipatskih vojnika tokom potere za naoružanim ljudima koji su u četvrtak ubili osmoro Izraelaca na jugu Izraela. Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izrazio je žaljenje zbog smrti pripadnika egipatskih snaga bezbednosti i naredio izraelskoj armiji da istraži incident, posle čega će se povesti zajednička istraga sa egipatskom vojskom, piše izraelski list Harec. 

Izraelska strana je za pogibiju osam Izraelaca optužila Narodne komitete otpora iz Pojasa Gaze, koji deluju nezavisno od Hamasa, koji vlada tom teritorijom.Izraelski zvaničnici su rekli da su napadači došli u Izrael preko sinajske pustinje, jer egipatske bezbednosne snage gube kontrolu nad Sinajem.

Izraelske snage su ubile tokom potere sedam napadača, a u osvetničkom udaru na Pojas Gaze istog dana još osam Palestinaca, uključujući i vođu pomenute organizacije.

Izraelski bezbednosni zvaničnik Amos Gilad izjavio je da Izrael smatra mirovni sporazum sa Egiptom fundamentalnim elementom egzistencije i da nema Izraelaca koja želi da povredi egipatske policajce ili vojnike. On je takođe rekao da još nije utvrđeno ko je zapravo ubio egiptske policajce. Ranije je Egipat povlačio ambasadora iz Tel Aviva zbog invazije na Liban 1982. i 2000. godina zbog jakog bombardovanja Gaze.

Izraelska vojska evakuiše ranjene u napadu na jugu države

Palestinski ekstremisti iz Gaze rano jutros su ispalili novi plotun na jug Izraela, dok je izraelska vojska najavila mogućnost širenja dejstava u znak osvete za pogibiju osam Izraelaca.

Juče je iz Gaze na Izraela ispaljeno najmanje 50 raketa, a u eksploziji jedne, koja je direktno pogodila kuću u Berševi poginuo je jedan izraelski civil, a četiri osobe su zadobile povrede opasne po život.

Arapska liga trebalo bi danas da održi hitan sastanak o izraelskom vazdušnom napadu na pojas Gaze, u kome je ubijeno 15 Palestinaca.
  • RAF

    21.08.2011 14:07
    Free Palestina!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet