Veterani ratova u SFRJ napustili Gadafija

Gadafi je prilikom obračuna sa pobunjenicima unajmio veliki broj veterana sa područja nekadašnje Jugoslavije da mu pomognu.

"Gadafi je prilikom obračuna sa pobunjenicima unajmio veliki broj veterana sa područja nekadašnje Jugoslavije da mu pomognu. Među njima je bio impozantan broj Srba. Kako je vreme odmicalo, jedan po jedan svi su ga napustili", navodi za "Tajm", Mario, Hrvat iz Bosne, koga je Gadafi angažovao da se bori protiv pobunjenika. On je napustio Tripoli pre 12 dana, nakon što je dobio dojavu od svog saborca.

"Pre dve nedelje, prijatelj koji me je ovde doveo rekao mi je da treba da napustim Tripoli, jer će se stvari veoma brzo promeniti i da su pogodbe već sklopljene", rekao je Mario, koji nije želeo da otkrije svoje prezime. On je i sam primetio da je većina plaćenika počela da napušta Tripoli, pa je i on odlučio da pobegne što pre.

"Od samog početka sam znao da je Gadafijeva akcija protiv pobunjenika osuđena na propast. Moji ljudi su bili uglavnom iz južnog dela Libije i Čada, ali bilo je onih koji su došli i iz drugih krajeva", rekao je Mario.

Bivši general JNA: Isti je kao Milošević

"Iza mene je ostao potpuni haos, pobunjenici su potpuno pregazili Tripoli. Čitav sistem je doživeo kolaps. Predvideo sam da će se to desiti. Sa Gadafijem se nisam čuo četiri nedelje. On jednostavno nije želeo da sluša", ispričao je bivši general JNA, koji je godinama bio Gadafijev savetnik. On je, kako piše "Tajm", napustio Tripoli 21. avgusta. Bekstvo iz Libije je organizovao preko Tunisa.

"Predosetio sam da će sistem uskoro pasti. Sve je bilo u redu doskora. Onda sam odjednom osetio da se nešto menja i da je došlo do neke nagodbe ispod žita", kazao je general, koji je pristao da govori samo uz uslov da ostane anoniman. On je u Tripoliju živeo nekoliko godina i imao tamo svoju kompaniju. Gadafija je opisao kao budalu i uporedio ga sa Slobodanom Miloševićem. "Ne možete da se borite protiv NATO-a i da izigravate tvrdoglavog ludaka kao što je to Milošević radio", dodao je general.

  • zika

    25.08.2011 15:12
    ime
    poverovacu kad objavite jedno jedino ime
  • mile

    25.08.2011 12:49
    general
    A kako nije savetovao i Miloševića za Nato.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet