Otkrivena planeta od dijamanata

Astronomi su otkrili egzotičnu planetu za koju misle da je sačinjena od dijamanata i da kruži oko male zvezde u blizini naše galaksije.
Astronomi su otkrili egzotičnu planetu za koju misle da je sačinjena od dijamanata i da kruži oko male zvezde u blizini naše galaksije. Nova planeta je daleko gušća od svih do sada poznatih i sastoji se uglavnom od ugljenika. Naučnici su izračunali da bi, zbog velike gustine, ugljenik morao da bude u obliku kristala, što bi značilo da je veliki deo ovog neobičnog sveta sačinjen od dijamanta. 

"Evolucija planete i njena zapanjujuća gustina sugerišu da je ona sačinjena od ugljenika. To je ogroman dijamant koji napravi krug oko neutronske zvezde svaka dva sata u orbiti koja je toliko mala da bi mogla da stane unutar našeg Sunca", izjavio je Metju Bejlis sa Tehnološkog univerziteta Svinborn u Melburnu.

Planeta je udaljena 4.000 svetlosnih godina od Zemlje i verovatno je ostatak nekadašnje velike zvezde koja je izgubila svoje spoljne slojeve i pretvorila se u pulsar.

Pulsari su male, mrtve neutronske zvezde prečnika oko 20 kilometara, koje se vrte po nekoliko stotina puta u sekundi i emituju zrake radijacije. Ovi zraci uočeni su uz pomoć teleskopa u Australiji, Velikoj Britaniji i na Havajima, a astronauti su zapazili modulaciju koju izaziva gravitacioni uticaj do sada nepoznate planete. 

Planeta-dijamant je veličine Jupitera, ali je 20 puta gušća, naveli su naučnici. Pored ugljenika koji dominira, na planeti ima i kiseionika, ali samo na površini i u plićim slojevima. Naučnici, ipak, ne znaju kako ova neobična planeta zaista izgleda. 

"O njenom izgledu mogu samo da spekulišem. Mislim da ovde nije reč o nekakvom blještavom objektu", izjavio je Ben Stapers sa Univerziteta u Mančesteru.
  • Richard Rublev

    26.08.2011 07:50
    Daj...
    ...dva kila!
  • Ehehe

    25.08.2011 21:41
    Sto volim izraze ovdasnjih i belosvetskih bogatasa kojima ce na ovu vest da potece voda na usta.Pa najkvalitetniji dijamanti ni ovde na Zemlji nisu iskopani jer se nalaze preduboko a i trud se ne bi isplatio.Kao i u slucaju ove "planete",kada bi neko nekim cudom doteglio sve te dragulje na zemlju i oni bili rasparcani u delice,vise bi vredeli u industrijske svrhe nego kao drago kamenje.Onda bi svako mogao lako da dodje do velike kolicine dragulja,dakle ne bi vredeli vise nego obicna stena.Kamo srece da neko pronadje "naftnu planetu" i to negde ovde blizu nama...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet