Žele tunelom da povežu Sibir i Aljasku

Rusija je ponovo oživela projekat gradnje podvodnog tunela ispod 105 kilometara širokog Beringovog moreuza koji deli Sibir od Aljaske.

Rusija je ponovo oživela projekat gradnje podvodnog tunela ispod 105 kilometara širokog Beringovog moreuza koji deli Sibir od Aljaske.

Ideja datira još iz vremena carske Rusije, a procenjeni troškovi su u međuvremenu sa 55 narasli na 99 milijardi evra. Plan je dodatno ojačan i povezivanjem postojeće Transibirske železničke linije s istočnosibirskim gradom Jakutskom. Ta pruga dužine 805 kilometara trebalo bi da bude završena 2013. godine.

Najnoviji projekat tunela koji bi bio dvostruko duži od onog ispod Lamanša koji povezuje Veliku Britaniju i Francusku, dobio je zeleno svetlo ove nedelje na konferenciji delegata iz Rusije, SAD, Velike Britanije i Kine održanoj u Jakutsku. Na konferenciji su projekat aminovali zvaničnici Kremlja.

Prema navodima stručnjaka, potencijal pruge doseže i do 100 miliona tona tereta godišnje. Drugi ističu da bi tunel ispod Beringovog moreuza mogao da preuzme i do tri odsto svetske trgovinske razmene i obezbediti oko 11,5 milijardi dolara prometa godišnje, što znači vrlo brz povratak sredstava.

  • Lord Henry

    26.08.2011 07:36
    Radicemo ga mi, cim zavrsimo KORIDOR 10

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.