Vanredno stanje zbog uragana Ajrin

Američki predsednik Barak Obama proglasio je vanredno stanje u Severnoj Karolini, zbog približavanja uragana Ajrin, koji će, kako se očekuje, pogoditi istočnu obalu SAD tokom vikenda.

Američki predsednik Barak Obama proglasio je vanredno stanje u Severnoj Karolini, zbog približavanja uragana Ajrin, koji će, kako se očekuje, pogoditi istočnu obalu SAD tokom vikenda.

Obama je naložio da se federalna pomoć, ako bude neophodno, uputi lokalnim vlastima koje se pripremaju za nepogodu. Severna Karolina je prva američka država koju će Ajrin pogoditi. To praktično znači da Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA) može da koordinira sve napore usmerene na pripremu i otklanjanje posedica uragana, kao i da pogođene države mogu da se prijave za savezne fondove namenjene poslovima raščišćavanja i drugim potrebama.

Ajrin se ubrzano približava američkoj istočnoj obali, gde može da zahvati područje na kome živi oko 65 miliona ljudi - od Severne Karoline, do država Nove Engleske. Na njenom putu će se, između ostalih gradova, naći Vašington, Baltimor, Filadelfija, Njujork i Boston. Desetine hiljada ljudi, uglavnom turista u mestima na obali, počelo je da ih napušta ili se priprema da to učini, pošto su upućeni preventivni pozivi na evakuaciju.

Guverneri Severne Karoline, Virdžinije, Merilenda, Delavera, Njujorka i Nju Džerzija, već su u svojim državama proglasili vanredno stanje. U Vašingtonu je odložena svečanost zvaničnog otvaranje spomenika Martinu Luteru Kingu, kojoj je predsednik trebalo da prisustvuje. Uragan će, kada se u subotu obruši na Severnu Karolinu, biti kategorije tri, što znači da donosi vetar brzine 185 km na sat. Dok stigne do Njujorka, snaga će mu verovatno oslabiti na kategoriju jedan ili dva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet