VIDEO: Otkrivena zvezda koja ne bi trebalo da postoji

Astronomi su otkrili 13 milijardi godina staru zvezdu u Mlečnom putu koja ne bi trebalo da postoji, prema fizičkim zakonima koje poznajemo.
Astronomi su otkrili 13 milijardi godina staru zvezdu u Mlečnom putu koja ne bi trebalo da postoji, prema fizičkim zakonima koje poznajemo. Naučnici su naveli da se ta zvezda u potpunosti sastoji od helijuma i vodonika i da se nalazi u "zabranjenoj zoni" formiranja zvezda, piše "Digitalni žurnal".

Zvezda se stvara od oblaka hladnog, gustog molekularnog gasa, koji bi potom trebalo da opadne i poveća gustinu. Ovo se događa kada se takav oblak sudari sa drugim ili sa džinovskom supernovom.

Zvezda SDSS J102915+172927 ima masu 200 miliona puta manju od našeg Sunca i nalazi se u sazvežđu Lava u našoj galaksiji. Analizom njenih karakteristika zaključeno je da ima veoma malo litijuma, što je iznenađujuće jer bi zvezda stara koliko ova trebalo da sadrži bezbroj elemenata, a udeo litijuma je 50 puta manji od očekivanog. Takođe bi trebalo da sadrži više različitih metala, ukazali su naučnici.

Ova neobična zvezda ipak nije jedinstvena, jer su astronomi detektovali još nekoliko zvezda koje ne bi trebalo da postoje.

  • Andrija Šrek

    02.09.2011 05:32
    ?!
    SVE je relativno.
  • Zeleni Mish

    01.09.2011 21:13
    NE bi trebalo?
    Da po nasim merilima, al obzirom da smo zrno prasine u svemiru , to i ne bi treblo da bude neko veliko cudo. Ljudi nisu ni zemlju istrazili , tj. nisu ni zagrbali u njene tajne a neko prica o zvezdama :D
  • Dr Petrović

    01.09.2011 21:09
    Neka dođu u Srbiju
    Da vide šta sve ne bi trebalo da postoji:
    političari sa više funkcija, besposličari na državnoj grbaći, besmisleni zakoni o pomorskoj plovidbi, aqgencije za agencije, presipači iz šupljeg u prazno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.