Hamarberg: EU pomagala CIA u mučenju zatvorenika

Komesar Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Tomas Hamarberg optužio je danas evropske vlade da su, pod opravdanjem borbe protiv terorizma, pomogle Sjedinjenim Američkim Državama da počine "nebrojene" zločine u poslednjih 10 godina.
Komesar Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Tomas Hamarberg optužio je danas evropske vlade da su, pod opravdanjem borbe protiv terorizma, pomogle Sjedinjenim Američkim Državama da počine "nebrojene" zločine u poslednjih 10 godina.

Hamarberg je ukazao da je desetogodišnjica napada na SAD 11. septembra 2001. godine dobra prilika za analizu da li su odgovori zvaničnika bili odgovarajući i delotvorni. "U pokušajima da se bore protiv zločina koji su pripisani teroristima, nebrojeni drugi zločini su počinjeni u ime američkog globalnog rata protiv terorizma. Mnogi od tih zločina su pažljivo i namerno prikriveni", napisao je komesar u saopštenju. Evropske vlade su "duboko bile umešane" u američke antiterorističke strategije, uključujući i torturu, rekao je Hamarberg.

U istrazi 2007, izvestilac Saveta Evrope Dik Marti optužio je 14 evropskih vlada da su dozvolile američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA) da između 2002. i 2005. vodi pritvorne centre ili organizuje nelegalne avionske letove za osumnjičene teroriste u zemlje u kojima je bila dozvoljena tortura nad zatvorenicima. "Oni su dozvolili, zaštitili i učestvovali u operacijama CIA u kojima su narušeni osnovni principi naših sistema pravde i zaštite ljudskih prava", rekao je Hamarberg i dodao da su vlade EU koje su bile umešane blokirale istrage u tim slučajevima, u skladu sa željama iz Vašingtona. "Poruka je jasna - dobri odnosi između bezbednosnih agencija smatraju se važnijim od sprečavanja torture i drugih ozbiljnih kršenja ljudskih prava", dodao je on.

Savet Evrope koji ima 47 država članica veruje da je više od 10 evropskih zemalja sarađivalo sa CIA u nelegalnim akcijama, u kojima su osumnjičeni tajno slani u zemlje u kojima je tortura dozvoljena. SE je u ponedeljak objavio komentar o "crnim tačkama" CIA u Poljskoj, Litvaniji i Rumuniji, gde su zatvorenici, kako se veruje, držani tajno, rekao je jedan neimenovani zvaničnik.

Hamarberg je nabrojao nekoliko slučajeva nelegalnog prebacivanja zatvorenika u druge zemlje, među kojima je i nemački prodavac automobila Halid El-Masri, koji je u dva navrata bio prebačen u Avganistan i Albaniju, gde je ostavljen na nekom zabitom brdu, pošto su zvaničnici utvrdili da je greškom uhvaćen.

Hamarberg je pozvao evropske vlade da dozvole pravosudne istrage slučajeva nelegalnih prebacivanja zatvorenika i njihovog zlostavljanja, kao i da prestanu da prikrivaju one koji sarađuju sa američkim obaveštajnim agencijama u organizaciji tih operacija. "Do sada je Evropa garantovala imunitet onima koji su činili zločine primenjujući politiku nelegalnog prebacivanja i mučenja ljudi. Potrebno je to hitno razmotriti i sprečiti taj pogrešan pristup borbi protiv terorizma", rekao je Hamarberg.
  • tnt

    02.09.2011 07:52
    rokfeleri
    Ovi koji su dislajkovali, to su bogatasi na crno! Jedva cekam rat pa da pobijemo ne Hrvate, ne Bosance, ne Srbe, ne Albance vec bogatase koji su plasirali na lazni medij!
  • Podrzavam

    01.09.2011 20:13
    Zar bilo koga ovo cudi ???
    Eto svima koji se nadaju Evropi !!! Ista govna, globalisticki sluzbenici. Nadam se da je do sada vec svima jasno sta je cilj ?!?!?!? Sve ce nas porobiti ako im se ne suprotstavimo. Ljudi, probudite se, Novi Svetski Poredak , nema milosti, SVI PROTIV NWO
  • tnt

    01.09.2011 20:04
    eu i cia
    Da li medju njima se ubraja i Milosevic i uskoro Gadafija?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet