Turska prihvata NATO radare

Turska je saopštila da je postignut dogovor o instaliranju jednog dela raketnog odbrambenog sistema NATO-a na njenoj teritoriji.

Turska je saopštila da je postignut dogovor o instaliranju jednog dela raketnog odbrambenog sistema NATO-a na njenoj teritoriji.

Ministarstvo spoljnih poslova u Ankari je saopštilo da je postignut dogovor o postavljanju radara na turskoj teritoriji, ali nisu izneti drugi detalji, javila je agencija AP. Zemlje članice NATO-a su se prošle godine na samitu u Lisabonu dogovorile da se antiraketni odbrambeni sistem postavi u Evropi.

Ankara je zapretila da će blokirati taj dogovor ukoliko se kao pretnja u zvaničnim dokumentima zapadne alijanse pomene Iran koji razvoja sporni nuklearni program. Ankara sa Teheranom ima veoma razvijene odnose i na kraju je među saveznicima postignuto kompromisno rešenje. Novi odbrambeni antiraketni sistem NATO-a biće, kako je najavljeno, postavljen u Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj, a najverovatnije i na brodovima koji će biti stacionirani u tom delu sveta. U saopštenju turskog ministarstva se naglašava da će taj "antiraketni sistem ojačati odbrambene kapacitete i NATO i Turske" ali nije rečeno gde će, i kada, radari biti postavljeni na teritoriji Turske.

  • Sremac

    02.09.2011 10:51
    AŽDAJA SE RAŠIRILA
    Zlo koje se stvara u svetu,širi se prema istoku,TO NIJE DOBRO.Političke strukture školovane na zapadu u siromašnim zemljama rade šta hoće,a u bogatimo no što oni hoće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.