Kinez hoće da kupi deo Islanda

Namera kineskog magnata za nekretnine Huanga Nuba da kupi delić teritorije islandske divljine kako bi tamo napravio turistički kompleks pokrenula je na Islandu polemike da Peking na taj način pokušava da stekne strateško uporište u toj severnoatlantskoj evropskoj zemlji.
Namera kineskog magnata za nekretnine Huanga Nuba da kupi delić teritorije islandske divljine kako bi tamo napravio turistički kompleks pokrenula je na Islandu polemike da Peking na taj način pokušava da stekne strateško uporište u toj severnoatlantskoj evropskoj zemlji.

Huang, predsednik upravnog odbora Džong Kun grupe, rekao je da želi da izgradi kompleks ekološkog turizma, koji će očuvati prirodnu sredinu i islandsku kulturu. On je odbacio kritike na Islandu da bi njegov projekat mogao da bude pokriće za napor kineske vlade da obezbedi sebi mesto u toj maloj ostrvskoj zemlji.

Islandska premijerka Johana Sigurdardotir pozdravila je ove nedelje tu investiciju. Ministar unutrašnjih poslova Ogmundur Jonason rekao je da vlada još uvek proverava ekološke i druge aspekte predloženog projekta. Island, zemlja od 320.000 ljudi, smatrana je strateški važnom lokacijom između Evrope i SAD tokom hladnog rata.

Islandska javnost je najpre pozdravila investiciju kineskog biznismena u trenutku dok se zemlja bori da se oporavi od bankovne krize koja ju je dovela skoro do bankrota. U međuvremenu je, međutim, promenjeno opšte raspoloženje pošto su se pojavile spekulacije da se možda ne radi o turističkom projektu.

Jon Torison, islandski arhitetka koji se u prošlosti borio protiv stranog vlasništva nad islandskim resursima, naveo je da Hunagova investicija obuhvata 0,3 odsto islandske teritorije. "Šta će to značiti za našu zemlju ako strani faktori dođu i kupe njene ogromne delove? Da li će im takvo vlasništvo omogućiti da pokažu i politički uticaj", upitao je Torison.

Huang je pristao da privatnim vlasnicima plati milijardu islandskih kruna (8,8 miliona dolara) za deo od 300 kvadratnih kilometara na severoistoku zemlje. Deo pomenute teritorije pripada i vladi. Huang, koji se u slobodno vreme bavi planinarenjem i bio je na Severnom i Južnom polu, rekao je da planira da islandski turistički projekat bude deo ekskluzivnih ekoloških odmarališta u Kini, SAD i drugde. "Priroda (na Islandu) je veoma lepa", rekao je Huang i opovrgao tvrdnje da je njegov projekat pokriće za nameru kineske vlade da dođe u posed obližnje luke. "Kada bi bila umešana politika ili nešto drugo osim turizma, ja ne bih išao tamo", rekao je kineski biznismen.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet