SAD tuže 17 vodećih banaka

Američki zvaničnici podneli su tužbu protiv 17 vodećih banaka zbog gubitaka nastalih usled pogrešne procene hipotekarnih kredita, što je poreske obveznike u toj zemlji koštalo više desetina milijardi dolara.

Američki zvaničnici podneli su tužbu protiv 17 vodećih banaka zbog gubitaka nastalih usled pogrešne procene hipotekarnih kredita, što je poreske obveznike u toj zemlji koštalo više desetina milijardi dolara.

Tužbom, koju podnosi Federalna agencija za finansiranje stanogradnje, obuhvaćene su, između ostalih, Goldman Saks, Barkliz, Bank of Amerika, Dojče banka, HSBC, Škotska kraljevska banka, Nomura, Citigrupa i Sosijete ženeral, saznaje list "Njujork tajms". Američki zvaničnici tvrde da su te banke prodavale investitorima hipoteke bez pokrića, te da su prikrivale informacije o osobama koje su uzimale kredite na osnovu falsifikovanih ili preuveličanih podataka o primanjima.

Predstavnici agencije, koja nadgleda poslovanje gigantskih kompanija u segmentu hipoteka, "Fani Me i Fredi Mek", optužili su banke za nedovoljnu proveru kvaliteta investicija osiguranih hipotekama koje su prodavale ulagačima pre izbijanja svetske finansijske krize 2008. godine. Agencija "Fani Me i Fredi Mek" je zbog loših transakcija izgubila više od 30 milijardi dolara, pa je kasnije morala da je spasi američka vlada. Agencija je u julu tužila UBS banku i tom prilikom zatražila povratak 900 miliona dolara.

  • Simica

    06.09.2011 18:34
    koja glupost...
    "Fani Me i Fredi Mek", optužili su banke za nedovoljnu proveru kvaliteta investicija ... Zar ne trebaju Feni & Fredi da proveravaju kvalitet, posto su upravo oni zaduzeni za sekuritizaciju hipotekarnih kredita. Ne kazem a banke nisu krive, ali nisu za ovo. BTW@Radio021 koji je izvor ove informacije ako nije tajna? ;)
  • semtex

    03.09.2011 10:07
    UN
    Sve clanice UN-a treba da tuze SAD za dugovanja prema toj instituciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.