Grad Filetino se odvojio od Italije

Gradić Filetino u centralnoj Italiji proglasio je nezavisnost i počeo sa štampanjem svojih novčanica.
Gradić Filetino u centralnoj Italiji proglasio je nezavisnost i počeo sa štampanjem svojih novčanica. Vlasti Filetina, koji se nalazi 100 kilometara istočno od Rima, ovim činom protestuju zbog mera štednje italijanske Vlade.

Grad ima samo 550 stanovnika i prema novim propisima u cilju smanjenja administrativnih troškova moraće da se sjedini sa susednim gradom Trevijem, javlja Bi-Bi-Si.

Gradonačelnik Luka Selari, koji će izgubiti posao zbog krize u evrozoni, došao je na ideju o nezavisnosti. On je osmislio novu vlautu zvanu "fjorito". Na poleđini novčanice se nalazi njegova glava i već se koristi u lokalnim prodavnicama, a turisti, koji opsedaju inače miran gradić, ih kupuju kao suvenire. Gradonačelnik kaže da postoji ogroman entuzijazam za proglašenje nezavisnosti.

Mali gradovi širom Italije snažno su se usprotivili odluci vlade da ukine lokalne savete i skupštine i spoji ih sa većim gradovima.

U međuvremenu, Kneževina Filetino, sa svojim grbom i vebsajtom, odjednom uživa međunarodnu slavu. Televizijske stanice čak iz Rusije emitovale su priloge o Filetinu.

Na kraju krajeva, kaže gradonačelnik, Italiju su nekada činile desetine kneževina i vojvodstava. On ne podsetio da San Marino opstaje sasvim dobro, pa zašto onda ne i Filetino.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.