Španski konzervativci na putu da osvoje parlamentarnu većinu

Španska opoziciona konzervativna Narodna partija (PP) povećala je svoje vođstvo u odnosu na vladajuće socijaliste i na putu je da osvoji parlamentarnu većinu na izborima 20. novembra, rezultati su anketa.

Španska opoziciona konzervativna Narodna partija (PP) povećala je svoje vođstvo u odnosu na vladajuće socijaliste i na putu je da osvoji parlamentarnu većinu na izborima 20. novembra, rezultati su anketa.


Prema rezultatima istraživanja agencije "Sigma dos", PP podržava 47,1 odsto ispitanika, socijaliste 32,2 odsto, piše list "El mundo" i ocenjuje da su socijalisti dosta podrške izgubili zbog visoke stope nezaposlenosti i nepopularnih mera štednje.


Posebnu zabrinutost predstavlja i mogućnost da Španija neće biti u stanju da sama finansira budžetski deficit. Ovakav rezultat za PP znači da će moći osvojiti 183 mesta u donjem domu parlamenta koji ima 350 mesta, piše list.


List podseća da je Narodna partija počela da beleži uspon u maju 2010. godine kada je premijer Hoze Luis Zapatero uveo nepopularne mere štednje u cilju smanjenja budžetskog deficita.


Najpopularniji predsednički kandidat, prema ovom istraživanju, je socijalista Alfredo Perez Rubalkaba kome se pripisuje da je zaslužan za uspešnu strategiju protiv baskijske separatističke grupe ETA u vreme dok je bio ministar unutrašnjih poslova.


Vođa Narodne partije Marijano Rahoj je na četvrtom mestu sa 4,18 odsto. Rahoj je bio zamenik premijera od 2001. do 2003.


Uprkos višegodišnjim "sukobima" Narodna partija i socijalisti udružili su snage u petak glasanjem da se u Ustav uvede ograničenje javnog deficita i duga, kako bi tržišta ponovo verovala Španiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet