Nemačka protiv Rumunije i Bugarske u Šengenu

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Hans Peter Fridrih je izjavio da „Rumunija i Bugarska nisu spremne za ulazak u Šengensku zonu”, prenosi rumunska agencija Mediafaks.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Hans Peter Fridrih je izjavio da „Rumunija i Bugarska nisu spremne za ulazak u Šengensku zonu”, prenosi rumunska agencija Mediafaks.

Nemačka ne uzima u obzir ni varijantu ulaska Rumunije i Bugarske u Šengensku zonu u dve etape čemu se Bukurešt nada. U prvoj etapi bi trebalo da se uvede slobodno kretanje u vazduhoplovnom i pomorskom saobraćaju, a u drugoj i preko kopnenih granica.

Prijemu Rumunije i Bugarske u Šengensku zonu prve su se protivile Nemačka i Francuska još u decembru 2010. godine, a pridružila im se Holandija uz obrazloženje da te Bukurešt i Sofija nisu ispunili obaveze predviđene Mehanizmom za saradnju i nadgledanje, i da još nisu uverljive u suzbijanju korupcije.

Savet ministara pravde i unutrašnjih poslova razmatraće ovog meseca pitanje prijema Rumunije i Bugarske u Šengensku zonu.

Rumunija smatra da je ispunila sve tehničke uslove za ulazak u Šengensku zonu, a povezivanje sa Mehanizmom za saradnju i nadgledanje nije predviđeno u pravilima za prijem u tu zonu.

Šef rumunske diplomatije Teodor Bakonski je nedavno izrazio nadu da će sve članice EU „poštovati pravila igre i neće koristiti temu Šengena u raznim unutrašnjim populističkim besedama”.

Bakonski je naveo da ako bi zemlje koje se protive prijemu Rumunije u Šengen, „pošteno pročitale izveštaj koji je ovog leta objavio Mehanizam za saradnju i nadgledanje, konstatovale bi da su reforme u pravosuđu Rumunije bespovratne i napreduju”.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet