Moguće izručenje monstruma Azre Bašić

Federalni sudija američke države Kentaki još nije doneo odluku da li da naredi izručenje hrvatske državljanke Azre Bašić Bosni i Hercegovini, gde je optužena za mučenja i ubistva srpskih civila tokom rata 90-ih godina.

Federalni sudija američke države Kentaki još nije doneo odluku da li da naredi izručenje hrvatske državljanke Azre Bašić Bosni i Hercegovini, gde je optužena za mučenja i ubistva srpskih civila tokom rata 90-ih godina.

Sudija je danas saslušao argumente o tome da li je BiH ponudila dovoljno dokaza za izručenje Bašićeve toj državi, u kojoj je optužena za mučenja i ubistva Srba iz Dervente 1992. godine. Advokat Bašićeve Patrik Neš tvrdi da nema dovoljno dokaza da su njene žrtve bile civili, niti da je ona počinila zločine.
S druge strane, pomoćnik američkog tužioca Džejms Ahart je rekao da je 26 svedoka potvrdilo navode o ubistvima i mučenjima, a najmanje šestoro od njih pokazalo sliku Bašićeve kao izvršioca, izabravši je među više fotografija.

Američke vlasti uhapsile su Bašićevu (51) u martu, pod optužbama za mučenja i ubistva Srba u logorima u BiH, od aprila do juna 1992. godine. Pre hapšenja, ona je nekoliko godina živela u Kentakiju, gde je radila u staračkom domu i fabrici za preradu hrane.

Azra Bašić rođena je kao Azra Alešević u Rijeci, a kasnije se u BiH udala za Nedžada Bašića. Koristila je i imena Azra Kovačević i Izabela Bašić, navode mediji. Prema tim izveštajima, dokumenta iz američkog Okružnog suda u Leksingtonu sadrže detalje koji ukazuju da je Bašićeva vršila mučenja i ubistva kao jedan od komandanata hrvatske vojne brigade. U njima su i svedočenja nekoliko osoba koje tvrde da su prisustvovali ubistvima, kao i da ih je Bašićeva terala da piju krv i benzin, progutaju šaku soli ili jedu jugoslovenske novčanice.S

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.