Posle osam godina HDZ odlazi s vlasti?

U Hrvatskoj su jutros počeli redovni parlamentarni izbori za sedmi saziv Sabora na kojima pravo glasa ima 4,5 miliona birača.
U Hrvatskoj su jutros počeli redovni parlamentarni izbori za sedmi saziv Sabora na kojima pravo glasa ima 4,5 miliona birača.

Birališta su otvorena u sedam, a biće zatvorena u 19 časova. Ukupno je 6.572 biračka mesta, a prvi rezultati izlaznih anketa očekuju se odmah po zatvaranju birališta do kada je na snazi i izborna tišina. Prve nepotpune rezultate Državna izborna komisija (DIP) objaviće posle ponoći.

Hrvatska nevladina organizacija GONG upozorila je da je primila nekoliko dojava građana o kršenju izborne tišine, uglavnom iz Zagreba i istočnih delova zemlje, kao i iz inostranstva. Izbornu tišinu kršile su podjednako i manje i velike stranke i to na različite načine, ali i Katolička crkva. Zanimljivo je da je dojavljeno i "agitovanje predstavnika Katoličke crkve tokom mise u gradu na istoku Hrvatske", saopštio je GONG.

Pravo glasa na izborima za sedmi saziv Sabora Hrvatske ima 4,5 miliona birača od kojih je nešto više od četiri miliona u samoj Hrvatskoj. Bira se ukupno 151 poslanik - po 14 u svakoj od deset izbornih jedinica, tri poslanika bira dijaspora u posebnoj, 11. izbornoj jedinici, a osam poslanika biraju nacionalne manjine u 12. izbornoj jedinici.

U Srbiji je otvoreno ukupno šest biračkih mesta u Beogradu i Subotici, a pravo glasa ima oko 35.000 birača. Za većinu u Saboru potrebno je osvojiti najmanje 76 mandata. Sve predizborne ankete predvidjaju da će koalicija levog centra, Kukuriku koalicija, posle osam godina preuzeti vlast od Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i uvesti zemlju u Evropsku uniju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet