Hrvatska: Kukuriku pobedila, ubedljiv poraz HDZ-a

Kukuriku koalicija odnela je ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj i imaće apsolutnu većinu u hrvatskom Saboru.
Kukuriku koalicija odnela je ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj i imaće apsolutnu većinu u hrvatskom Saboru. PPremijer nove vlade Hrvatske biće Zoran Milanović, predsednik Socijaldemokratske partije, pored koje koaliciju čine i Hrvatska narodna stranka, Istarski demokratski sabor i Hrvatska stranka umirovljenika.

Kukuriku koalicija sa Socijaldemokratskom partijom imaće 77 mandata, dok će HDZ u koaliciji s Hrvatskom građanskom strankom i Demokratskim centrom osvojiti 48 mandata, u šta su uključena i sva tri mandata iz dijaspore, saopštila je Državna izborna komisija.
Na trećem mestu su Hrvatski laburisti i Hrvatski demokratski sabor za Slavoniju i Baranju sa po šest poslaničkih mesta.

Sabor ima 151 poslanika, a za formiranje vlade potrebno je najmanje 76 poslanika.

Što se tiče Srba koji u 12. izbornoj jedinici biraju tri poslanika, prema rezultatima sa 832 od 6.572 mesta, kandidati Samostalne demokratska srpske stranke ubedljivo vode ispred svojih takmaca. Tako potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac ima 66,56 odsto, predsednik te stranke Vojislav Stanimirović 58,48 odsto, a treći kandidat Jovo Vuković 48,02 odsto glasova.

Kosor nije čestitala

Budući premijer Hrvatske Zoran Milanović poručio je da će Kukuriku koalicija odmah po preuzimanju vlasti prekinuti sa mnogim hrvatskim političkim tradicijama. To, kako kaže, znači da će funkcionisati potpuno transparentno i isključivo u interesu građana, a sa susedima će razvijati partnerske odnose.

"Ulazimo u EU i hvala svima koji su dali svoj doprinos, pa i ovoj vladi koja sada odlazi. Kada udjemo u EU, čeka nas veliki izazov i šansa da se potvrdimo kao mala i otvorena zemlja", kazao je Milanović.

Dosadašnja premijerka Hrvatske Jadranka Kosor nije čestitala pobedu koaliciji Kukuriku, posle debakla HDZ-a na izborima. Kosor je priznala poraz, ali je šokirala javnost ponoćnim obraćanjem u kojem je izostala uobičajena čestitka pobednicima, a retorika je bila izrazito nacionalistička.

"Ovo su bili najteži izbori u koje smo ušli u neravopravnom položaju", rekla je Kosor. "Bila je to neravnopravna trka, ne i borba. Bili su to izbori koje su još davno mediji proglasili završenima. Uslovi su bili nemogući. Mi smo zato postigli dobar rezultat. Nismo zadovoljni, ali najvažnije je da nisu ponizili HDZ, da ga nisu bacili na kolena, da nisu uspeli u svom naumu da HDZ padne na minimalni postotak i da nestane s političke scene", zaključila je odlazeća premijerka.
Građani su na poraz HDZ-a odgovorili paljenjem sveća za tu stranku ispored njene centrale na Trgu žrtava fašizma.

 

  • 05.12.2011 12:35
    @Spark
    E to će tek da vide da li će u Evropu.
  • semtex

    05.12.2011 11:09
    jos samo...
    Jos samo da mi naseg dalmatinera demokratski sklonimo pa moze sa Koso(ro)vom rane da lize negde na Brionima.
  • balkanoid

    05.12.2011 10:58
    @Spark
    Koja Evropa?Ima Evropa Spaniju,Italiju,Portugal i Grcku samo im ovi jos fale,isto koliko i mi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.