Italija usvojila paket mera štednje

Italijanska nova vlada odobrila je danas paket strogih mera štednje i rasta usmerenih na spasavanje evra od kolapsa.
Italijanska nova vlada odobrila je danas paket strogih mera štednje i rasta usmerenih na spasavanje evra od kolapsa.

Premijer Mario Monti objavio je večeras da je, posle sastanka koji je trajao tri sata, vlada usvojila paket čiji je cilj oživljavanje italijanske ekonomije. Monti je rekao da usvojeni paket uključuje budžetsku štednju i mere za borbu protiv utaje poreza.

Italijanski premijer će detalje o ovim merama u ponedeljak izneti u parlamentu, koji treba da ih usvoji.

Monti je o svojim planovima tokom vikenda informisao političke partije, sindikate, grupe biznismena i udruženja potrošača, kako bi dobio podršku za mnoga odricanja koja podrazumeva plan za rešavanje krize. Pritom, nije otkrio detalje plana za sapasavanje, ali je naveo da uključuje i stroga ograničenja i mere radi jačanja posustale italijanske privrede, kao i da će biti socijalno pravedna.

AFP podseća da se Italija suočava sa otplatom 400 milijardi evra duga sledeće godine, dodajući da bilo kakav problem s nesolventnošću može da izazove dalji kolaps evrozone u kojoj je 17 zemalja.

Italijanski javni dug je približno 1,9 biliona evra ili 120 odsto od bruto domaćeg proizvoda, a smatra se da je italijanska privreda, treća u evrozoni, isuviše obimna da bi bila spasena na način na koji je to učinjeno sa manjim zemljama - Grčkom, Irskom i Portugalom.

  • 05.12.2011 06:30
    1
    Kod nas ima mnogo Berluskonija, te ce se tesko svi povuci i da se tako nesto usvoji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.