Neutrini ipak nisu brži od svetlosti

Međunarodna grupa naučnika demantovala je da elementarne čestice - neutrina mogu da putuju brzinom većom od brzine svetlosti, što je prethodno saopštila druga grupa naučnika iz iste laboratorije "Gran Saso", južno od Rima.

Međunarodna grupa naučnika demantovala je da elementarne čestice - neutrina mogu da putuju brzinom većom od brzine svetlosti, što je prethodno saopštila druga grupa naučnika iz iste laboratorije "Gran Saso", južno od Rima.

Radi se o demantiju saopštenja iz septembra da neutrino može da ima makar malo veću brzinu od svetlosti (300.000 kilometara na sat), što bi imalo efekat bombe, jer bi u slučaju da je potvrđeno to značilo negiranje jednog od zakona univerzuma Alberta Ajnštajna (1879-1955) prema kome ništa ne može da bude brže od svetlosti.

Tokom prvog istraživanja, naučnici su zaključili da neutrinima treba 60 nanosekundi (milijarditi deo sekunde) manje nego što bi bilo potrebno svetlosti da pređe razdaljinu između istraživačkog centra Cern u blizini Ženeve i laboratorije "Gran Saso" udaljenih 730 kilometara, što je demantovano time da bi neutrini, katapultirani iz Cerna, izgubili veliki deo energije da su putovali.

  • mrva

    05.12.2011 15:38
    mozda je novinar konsultovao kostunicu.
    a dobro i vi cepidlacite mozes misliti kilometar ili metar...sekund il sat..

    vazno je da je ta svetlost brza! ko munja bre!
  • seljak

    05.12.2011 11:01
    @anonimus
    -Novinar nije imao prilike da se informise-
    brzina svetlosti se izrazava u km/sec.

    Zasto mu uzimati za zlo- ionako se danas sve uzima " zdravo za gotovo".

    Nemoj neko da pobije teoriju "supercoveka-naucnika".

    Ko je taj Tesla pa da njega uvazavaju?
  • 05.12.2011 10:07
    "veću brzinu od svetlosti (300.000 kilometara na sat), što bi imalo efekat bombe"

    300000 km\s!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.