Popisano 1.000 asteroida opasnih po Zemlju

Oko 1.000 asteroida, dovoljno velikih da u slučaju sudara sa Zemljom izazovu katastrofalne posledice, nalaze se u orbitama koje su relativno blizu naše planete, saopštila je NASA.
Oko 1.000 asteroida, dovoljno velikih da u slučaju sudara sa Zemljom izazovu katastrofalne posledice, nalaze se u orbitama koje su relativno blizu naše planete, saopštila je NASA.

NASA je u okviru projekta "Spejsgard" (Svemirska straža), 1998. godine dobila od američkog Kongresa zadatak da prati sve asteroide u blizini Zemlje koji imaju više od jednog kilometara u prečniku, i koji mogu da predstavljaju pretnju za našu planetu. Ovaj projekat je završen, a popisano je 93 odsto svemirskih objekata. Naučnici su pomoću teleskopa WISE pronašli oko 20.500 manjih asteroida u blizini Zemlje.

Prethodna istraživanja su ukazivala na postojanje između 36.000 i 100.000 ovih objekata prečnika preko 100 metara. Nebeska tela prečnika između 100 i 1.000 metara mogu uništiti ceo jedan region, a ukoliko bi u Zemlju udarilo veće telo, šteta bi bila višestruko veća.

Objekat nepoznate veličine i porekla udario je pre dve godine u Jupiter i na njemu napravio krater veličine Zemlje. Jupiter je, međutim, skloniji udarima asteroida i kometa zbog vrlo snažne gravitacione sile, veličine i položaja. Naučnici veruju da je pre 65 miliona godina u Zemlju udario asteroid ili kometa prečnika od pet do 10 kilometara, izazvavši klimatske promene koje su dovele od izumiranja dinosaurusa.

Astronomi prate pomoću WISE potencijalno opasne objekte koji se nalaze na oko 7,4 miliona kilometara od Zemlje. Za sada ne postoji plan o tome šta bi trebalo preduzeti ukoliko bi se otkrilo da se neki asteroid nalazi na putanji prema Zemlji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet