VIDEO: Iran objavio snimak oborene američke letelice

Iranska državna televizija objavila je danas prvi put snimak moderne američke bespilotne letelice koja je oborena u iranskom vazdušnom prostoru.
Iranska državna televizija objavila je danas prvi put snimak moderne američke bespilotne letelice koja je oborena u iranskom vazdušnom prostoru.

Na snimku, koji traje nešto više od dva minuta, vidi se kako iranski vojni zvaničnici ispituju američku letelicu RQ-170 tipa "sentinel". Oborena letelica, sudeći prema snimku, izgleda neoštećeno.

Šef vazduhoplovnih snaga iranske Revolucionarne garde general Ami Ali Hadžizade izjavio je da je letelica prilikom obaranja samo neznatno oštećena.

Iranski državni radio je javio da je američka letelica uočena iznad grada Kašmara na istoku zemlje, na 225 kilometara od granice sa Avganistanom i da je oborena u nedelju. Američka agencija je ranije objavila, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, da je oborena letelica bila jedna od letelica agencije CIA koje godinama špijuniraju Iran iz američke baze u Avganistanu.

Američki zvaničnici tvrde da je ista verzija bespilotne letelice RQ-170 korišćena za osmatranje pre akcije u kojoj je u maju ubijen vođa Al Kaide Osama bin Laden u Pakistanu.

Isti neimenovani izvori navode da su SAD izgradile vazduhoplovnu bazu u Šindadu, na zapadu Avganistana, kako bi se u njoj dugoročno stacionirale i iz nje izvodile osmatračke misije i čak specijalne operacije u Iranu, ukoliko to bude potrebno.

CIA i Pentagon su odbili da komentarišu ove navode.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet