Propali pregovori o spasu evra

Dugo najavljivani sastanak vođa svih država Evropske unije o spašavanju evrozone iz krize neslavno je propao.

Dugo najavljivani sastanak vođa svih država Evropske unije o spašavanju evrozone iz krize neslavno je propao.

Predlog Nemačke i Francuske da se promene evropski ugovori nije naišao na prihvatanje drugih članica pa je nakon dugog sastanka Nikola Sarkozi jutros kazao da će 17 država evrozone samostalno pregovarati kako spasiti evrozonu. Nemačka i Francuska žele uvesti jači nadzor nad proračunima država i kažnjavanje onih sa previsokim deficitima, ali drugi na takav gubitak samostalnosti nisu pristali. Britanski premijer David Kameron je kazao kako dogovor svih država članica Evropske unije nije u interesu njegove države.

Nakon sastanka koji je trajao 10 sati, Sarkozi je kazao da bi on želeo da se postigne sporazum između svih 27 zemalja članica EU. Međutim, Kameron je predložio dodatni protokol u ugovoru koji bi dozvolio Velikoj Britaniji da se može isključiti iz predloženih promena u finansijskim uslugama. "To nismo mogli prihvatiti", rekao je Sarkozi. Otkrio je i kako je Mađarska odlučila ostati izvan predloženog ugovora, dok su se Česi i Šveđani prvo želeli savetovati sa svojim parlamentima.

Kameron je kazao da je dobio "tešku, ali pravu odluku". "Ono što je ugovoru, nije u britanskom interesu", rekao je kratko. Jedino o čemu su se evropski lideri uspeli dogovoriti je da "fond za spas" posrnulih država bude 500 milijardi evra, što je polovina manje od ranijih najava.

Merkel optimista

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da će odluke koje su donete imati za rezultat povećani kredibilitet evrozone. "Uvek sam govorila da je potrebno da 17 država evrozone povrate kredibilitet. Mislim da to može da se desi i desiće se sa današnjim odlukama", rekla je Merkelova posle samita. Posle maratonskih razgovora koji su završeni rano jutros, postignut je "veoma, veoma važan rezultat, zato što smo izvukli pouke iz naših grešaka i iz prošlosti", rekla je nemačka kancelarka.

Direktor Evropske centralne banke Mario Dragi, takođe, je pozdravio rezultat samita kao "veoma dobar ishod" za evro.

Među prvim reakcijama na Tviteru se oglasio Karl Bilt: "Zabrinut sam zato što se Britanija ozbiljno udaljava od Evrope. U kom pravcu? U jakom savezu sa Mađarskom...", objavio je Bilt.

  • Spark

    10.12.2011 00:09
    @Liman
    '...možemo ostati i bez Kosova i bez EU...'
    Kako mozemo ostati bez necega sto nemamo? Imas li dokaz da je suprotno? ...Osim naravno, ustava koji je mrtvo slovo na papiru i koji je nastao vestackom oplodnjom, a okoncan carskim rezom.
    Kosovo u Srbiji? Deda mraz je surova realnost u odnosu na tvrdnju u prethodnoj recenici.
    Mozda neko i veruje da je Kosovo u Srbiji, ali nije.
    Vlasti bi bilo bolje da gradjane na vreme pripremi za inflaciju, nezaposlenost, redove ispred prodavnica, novcanice sa 16 nula, iskljucenja struje...
    Ko je pametan, posmatrace ovo iz inostranstva (dok jos moze da se izadje).
  • зики

    09.12.2011 21:27
    Еу циркус
    Коло среће се окреће.
  • 09.12.2011 21:14
    @Radenko
    Ajde malko razmisli. To koliko su se mali mnogo zadužili mnogo je samo malima. Velikima nije. Sad mogu jeftinije da ih kupe. Slobodom je nekada najlakše orobiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.