Beloglavi sup iz Srbije nađen ranjen u Izraelu

Jedan beloglavi sup iz Srbije pušten je u divljinu, posle dva meseca lečenja u izraelskoj veterinarskoj klinici.
Jedan beloglavi sup iz Srbije pušten je u divljinu, posle dva meseca lečenja u izraelskoj veterinarskoj klinici.

Beloglavi sup nađen je ranjen u jednom kibucu na severu Izraela, i odmah je prevezen u veterinarsku bolnicu, gde su mu konstatovane rane od metaka. Na nozi beloglavog supa nalazio se prsten, prema kojem je utvrđeno da je taj veliki lešinar u Izrael doleteo iz Srbije.

Beloglavi supovi iz jugoistočne Evrope često dospevaju do izraelskih stanica za hranjenje ptica, gde ih posmatraju izraelski ljubitelji tih pernatih životinja. Beloglavi supovi su na putu do Izraela često i na meti lovaca, koji ignorišu međunarodne sporazume koji štite te ptice lešinare.

Izraelska veterinarska klinika u kojoj je lečen beloglavi sup kontaktirala je srpski konzulat, čiji zvaničnici su prisustvovali činu njegovog puštanja na slobodu.

U Srbiji, kako se procenjuje, postoji oko 60-65 parova beloglavog supa u zapadnim delovima zemlje, oko planine Zlatar, a takođe i 35 ptica u kanjonu reke Trešnjice. Lov na ove ptice je zakonom zabranjen.

  • sale novosadjanin

    12.01.2012 21:19
    najzad
    jedna lepa vest !
  • Aleksa

    12.01.2012 16:29
    Ptice mi nisu omiljena fela zivotinja... Ali sam protiv ubijanja bilo kog zivog bica zarad zabave ili bilo kog drugog razloga!

    Ipak, lepo je znati da jos uvek ima humanosti na ovom svetu! :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet