Ruska sonda pada na Zemlju

Delovi ruske sonde "Fobos" pašće u južni Atlantik između nedelje i ponedeljka, izjavili su danas zaposleni u svemirskoj agenciji "Roskosmos".

Delovi ruske sonde "Fobos" pašće u južni Atlantik između nedelje i ponedeljka, izjavili su danas zaposleni u svemirskoj agenciji "Roskosmos".

Delovi sonde biće rasprskani 400 kilometara istočno od obale provincije Ćubut na jugu Argentine. Ruska svemirska agencija je predvidela da će samo 20 do 30 fragmenata njihove sonde ukupne težine 200 kilograma "preživeti" ulazak u atmosferu i pasti na zemlju. Sonda je lansirana u novembru 2011, a njena destinacija bio je Mars, gde je trebalo da pokupi uzorke, međutim, zbog kvara ostala je u orbiti oko Zemlje.

Sonda ima 12 tona izuzetno toksičnog goriva, zbog planiranog dugog puta do Fobosa, jednog od satelita "crvene planete". "Roskosmos", međutim, insistira da će toksično gorivo sagoreti u atmosferi i da ne predstavlja opasnost.

Ovo je treći objekat koji iz svemira pada na zemlju u proteklih pet meseci - istraživački satelit NASA težine šest tona pao je u septembru, a nemački satelit od tri tone u oktobru.

  • Bozidar

    14.01.2012 09:19
    da su unajmili malo vise inzenjera i malo manje popova na ovom projektu mozda bi i stigli do fobosa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet