Delovi ruske sonde pali u Tihi okean

Delovi ruske sonde "Fobos-grunt", koja je dva meseca lutala Zemljinom orbitom, pali su večeras u Tihi okean.

Delovi ruske sonde "Fobos-grunt", koja je dva meseca lutala Zemljinom orbitom, pali su večeras u Tihi okean.

"Delovi sonde pali su u Tihi okean", rekao je zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane Aleksej Zolotukin agenciji RIA Novosti, dodajući da su pali 1.250 kilometara zapadno od ostrva Velington. Sonda je pala oko 21.45 po moskovskom vremenu. U njene delove spadaju i 7,5 tona goriva sa sonde teške 13,5 tona, koje je stornirano u aluminijumskim tankovima, koji će eksplodirati pri ulasku u atmosferu.

"Fobos-grunt", koja je lansirana 9. novembra, dizajnirana je da donese uzorke kamena i tla sa Marsovog meseca Fobosa. Međutim, ostala je zaglavljena u takozvanoj orbiti podrške, jer je motori nisu mogli staviti na kurs za "crvenu planetu".

Ovo je treći objekat koji iz svemira pada na zemlju u proteklih pet meseci - istraživački satelit NASA težine šest tona pao je u septembru, a nemački satelit od tri tone u oktobru.
  • ZoranNS

    15.01.2012 18:58
    Na Mađarsku
    na mađarskoj televiziji je pušteno upozorenje da postoji verovatnoća da će sonda pasti na njihovu zemlju i moče se građani da budu oprezni i da ništa ne diraju ako se to dogodi.
  • G

    15.01.2012 17:53
    Interesantno je kako ovi rusofobi nisu imali ovakve komentare kada su padali američki i nemački satelit u proteklih samo par meseci, iako ni oni nisu pojma imali gde će da padne.
  • mrva

    15.01.2012 15:03
    nije im to najsrecnija okolnost sto bas u kinu pada... ima kinezi odma da pokrenu piratsku industriju rezervnih delova za satelite i ostalu kosmicku opremu.. pazi kad se i na najlonu uskoro nadje slican

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet