UN upozorile podunavske zemlje na poplave

Ujedinjene nacije su danas upozorile da bi zbog opasnosti od poplava u podunavskim zemljama na probu mogao da bude stavljen Evropski sistem za uzbunjivanje u slučaju poplava (EFAS), koji je prvi put pokrenut 2002. godine.
Ujedinjene nacije su danas upozorile da bi zbog opasnosti od poplava u podunavskim zemljama na probu mogao da bude stavljen Evropski sistem za uzbunjivanje u slučaju poplava (EFAS), koji je prvi put pokrenut 2002. godine.

Predstavnica generalnog sekretara UN za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa (UNISDR) Margareta Valstrem izjavila je da je veoma zabrinuta zbog topljenja leda na Dunavu i mogućih posledica od poplava. "Sada je došlo do topljenja duž Dunava. Dok su hiljade ljudi i dalje zatrpani od Srbije do Bugarske, evidentni su upozoravajući znaci da bi velike poplave mogle da odnesu još života i nanesu ekonomsku štetu, posebno na mestima gde ne postoji adekvatno upravljanje u slučaju poplava i odgovarajuća infrastruktura, poput brana i nasipa", navodi u saopštenju Valstremova.

Ona je pozvala na bolje planiranje kako bi se izbegle ljudske žrtve i materijalni troškovi. Predstavnica UN preporučila je da bi bilo pametno "investirati u planiranje uslova za zimske prilike".

Valstremova je pohvalila odluku bugarskih vlasti da postave i provere preko 500 nasipa i ispuste vodu iz nekoliko rezervoara kako bi oslobodili prostor za vodu za koju se očekuje da će nastati otapanjem snega i leda.

  • Scotch Bonnet

    22.02.2012 13:44
    Kasno Marko ..
    Nasi politikanti ce naravno igonrisati ovakva upozorenja po dobrom starom Srpskom obicaju.
    Lepo su nekoliko zemalja EU upozoravale na led u Dunavu koji sada pravi lom i haos. Samo se setite 2005-e i bice vam sve jasno.
  • Boki NS

    22.02.2012 01:22
    http://www.youtube.com/watch?v=npi-8DIRwbI

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.