U Francuskoj ukinute gospođice

Francuska vlada je naredila svojim službenicima da se reč "gospođica" izbaci iz upotrebe u zvaničnim dokumentima.

Francuska vlada je naredila svojim službenicima da se reč "gospođica" izbaci iz upotrebe u zvaničnim dokumentima.

Francuske feministkinje koje su mesecima zahtevale da se "gospođica" izbaci iz upotrebe, danas su pozdravile odluku vlasti Francuske.

Do sada, žene su morale da naznače da li su udate ("gospođa", odnosno "madamme") ili neudate ("gospođica" odnosno "mademoiselle") na poreskim prijavama, zahtevima za isplatu osiguranja i u mnogim drugim dokumentima. U cirkularu iz kabineta francuskog premijera naložen je, međutim, prestanak upotrebe "gospođice". Od sada su sve ženske osobe označene kao madamme, gospođe.

Francuska ne nudi kao opciju neutralnu skraćenicu kao što je "Ms" u Velikoj Britaniji, a iz koje se ne može naslutiti bračni status žena.

  • 22.02.2012 18:55
    A sta tebe briga Miki da li je udata ili nije? Ako hoces da je zenis pitaj je lepo, pa ces da vidis sta ce ti odgovoriti! Zvanicni dokumenti ne treba da imaju ovakvu oznaku za zene, jer je nemaju ni za muskarce! Nigde na svetu!
  • мики

    22.02.2012 14:25
    а како да неко зна дал је жена удата или не? да је цима за руку да види дал има бурму? које глупости. мука ми је од тих феминисткиња...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.