Pronađen najveći ružičasti dijamant

Ružičasti dijamant od 12,76 karata iskopan je u sredu u rudniku u Australiji, najveći ikad pronađen u toj zemlji, javio je američki Si-En-En.
Ružičasti dijamant od 12,76 karata iskopan je u sredu u rudniku u Australiji, najveći ikad pronađen u toj zemlji, javio je američki Si-En-En.

Dijamant nazvan Argilin ružičasti jubilej pronadjen je u rudniku Argil kompanije Rio Tinto na zapadu Australije. Rudnik Argil je najveći proizvodjač ružičastih dijamanata u svetu, a kompanija Rio Tinto tvrdi da njeni dijamanti pokrivaju 90 odsto svetskog tržišta. "Dijamant ovog kalibra je bez premca - bilo je potrebno 26 godina da se taj kamen iskopa, i moguće je da nikada više nećemo naći sličan", rekla je upravnica rudnika Džozefin Džonson.

Očekuje se da će za sečenje i brušenje dijamanta biti potrebno deset dana, nakon čega će, kako javlja britanski Bi-Bi-Si dospeti na tržište i biti izložen u gradovima širom sveta.

Australijski list Herald san procenjuje da će vrednost dijamanta dostići bar 1,07 miliona dolara.

Prirodni ružičasti dijamanti važe za jednu od najvrednijih vrsta dijamanata i mogu se videti u muzejima, zbirkama kraljevskih porodica i na aukcijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.