Otkriveno zbog čega su nestale Maje

Relativno blaga suša možda je bila dovoljna da prouzrokuje kolaps civilizacije Maja, koja je cvetala do 950. godine u južnom Meksiku i Gvatemali.
Relativno blaga suša možda je bila dovoljna da prouzrokuje kolaps civilizacije Maja, koja je cvetala do 950. godine u južnom Meksiku i Gvatemali.

Naučnici su dugo vremena verovali da je ozbiljna suša bila uzrok propasti ovog carstva, ali rezultati novih istraživanja meksičkih i britanskih naučnika pokazali su da je smanjenje padavina od 25 do 40 procenata bilo dovoljno da isuši zalihe vode u regionu, prenose britanski i francuski mediji.

Naučnici iz jukatanskog Centra za naučna istraživanja i Univerziteta Sauthempton koristili su modernu tehnologiju kako bi procenili količinu padavina i stopu isparavanja u periodu od 800. do 950. godine kada je civilizacija Maja počela da propada. Oni su otkrili da je relativno skroman pad količine padavina bio dovoljan da isuši rezervoare pijaće vode i slatkovodna jezera na Jukatanu gde nema reka. "Mi govorimo o smanjenju od 25 do 40 procenata ali je to bilo dovoljno da dovede do isparavanja i smanjenja količine pijaće vode", rekao je profesor Elko Rolin sa univerziteta u Sauthemptonu. "Društveni nemiri i napuštanje gradova najverovatnije su bili posledica manjka vode, naročito posle više godina suša", dodao je on.

Slične suše mogu se očekivati i u bliskoj budućnosti u istom regionu, upozoravaju stručnjaci. "Razlike postoje ali je upozorenje jasno - ono što deluje kao manje smanjenje pijaće vode moglo bi da dovede do dalekosežnih problema", kaže profesor Martin Medina Elizade. Prema njegovim rečima, problem nije vezan samo za poluostrvo Jukatan već i za sve druge regione sa sličnim okruženjem gde je isparavanje veliko.

Arheologe je dugo godina intrigirao kolaps civilizacije Maja koja je cvetala šest vekova i razvila sofisticirane arhitektoske i matematičke sisteme i kulturu.

Među najčešćim razlozima propasti Maja navođeni su nemiri, bolesti i nestanak šuma.

  • Jr Kif

    24.02.2012 18:15
    ta mante
    mora da su im odbili kandidaturu za EU
    pa su svisnuli
  • Boki NS

    24.02.2012 17:00
    ...uzeli zajam od MMF!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.