Političar ukrao 250 miliona dolara

Bivši guverner nigerijske države Delta priznao je pred britanskim sudom da je zloupotrebio položaj i potrošio 250 miliona dolara iz budžeta nigerijske države na luksuzne kuće, automobile i privatni avion, saopštila je britanska policija.

Bivši guverner nigerijske države Delta priznao je pred britanskim sudom da je zloupotrebio položaj i potrošio 250 miliona dolara iz budžeta nigerijske države na luksuzne kuće, automobile i privatni avion, saopštila je britanska policija.

Džejms Ibori (49), koji je od 1999. do 2007. godine bio guverner nigerijske države bogate naftom, priznao je krivicu za 10 tačaka optužnice koje se odnose na zaveru sa ciljem pronevere državnih sredstava, pranje novca i jednu tačku optužnice za obezbeđivanje transfera novca obmanom i prevarom. On će, posle saslušanja u londonskom sudu, ostati u pritvoru, a odluka o kazni biće doneta naknadno.

Britanska policija je saopštila da je Ibori tokom dva mandata kao guverner sistematski krao sredstva iz državnog budžeta i krio ih na računima banaka širom sveta. Ibori, koji je 80-ih godina živeo u Velikoj Britaniji, privukao je pažnju britanskih vlasti 2005. i dve godine kasnije sud u Londonu je zamrznuo njegovu imovinu u toj zemlji, koja je tada procenjena na 35 miliona funti (55 miliona dolara, 41 milion evra).

Iako je kao guverner zarađivao manje od 25.000 dolara godišnje, posedovao je kuću od 2,2 miliona funti u elitnom londonskom Hemstedu i vilu od 3,2 miliona funti u bogatom distriktu Sendton u Johanesburgu, u Južnoj Africi. Imao je avion od 20 miliona dolara i vozni park oklopnih "rendž rovera" i trošio je novac za školarinu deci u ekskluzivnim britanskim internatima i na skupe hotele.

  • 28.02.2012 17:12
    @Anonimus
    ..jos po di koji politicar iz svih stranak koliko ih ima ko nas mogli bi da se pohapse
    i strpaju u zatvor

    ej gde si engleska j...ovde bi imala mnogo posla
  • 28.02.2012 10:19
    Zašto ne nahvataju ove naše,imali bi ša da čuju.
    Da se čovek začudi koliko su "pošteno" zaradili Đilas,Kostić i ostala žuta kompanija.
  • Пера

    28.02.2012 09:13
    Политичар лопов
    Овај је за наше ситни пијачар.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet