Banke beže iz evra u funtu i dolar

Centralne banke zemalja sa ekonomijom u razvoju počele su da se oslobađaju evra kako bi održale kurs nacionalnih valuta, zbog čega vrednost evra pada.

Centralne banke zemalja sa ekonomijom u razvoju počele su da se oslobađaju evra kako bi održale kurs nacionalnih valuta, zbog čega vrednost evra pada.

Evro je u maju pojeftinio za 6,6 odsto u odnosu na američki dolar, što je najveći pad od septembra 2011. godine, i za 7,3 odsto prema japanskom jenu, obzirom da zbog pojačane bojazni od izlaska Grčke iz zone evra, investitori smanjuju ulaganja u evropsku aktivu, uključujući i državne obveznice perifernih zemalja evrozone.

Centralne banke su bile među najaktivnijim prodavcima aktive nominovane u evrima, što je iskrivilo uobičajene devizne trendove. Prema podacima Benk of Amerika, centralne banke su redukovale ulaganja u evro neuobičajeno brzo u maju, a njihov primer sledili su investicioni fondovi i institucionalni investitori. Mnoge centralne banke su do nedavno razmatrale mogućnost da povećaju ulaganja u evro na 40 procenata svojih rezervi, ali sada prednost daju britanskoj funti, australijskom i kanadskom dolaru, kao i skandinavskim valutama.

Devizni analitičar BofA Ričard Kočinos je izjavio da su pre godinu dana centralne banke pomogle u sprečavanju pada evra, ali se zbog usporenog rasta rezervi deviza i zlata sada oslobadjaju aktive u evrima. Tradicionalno su centralne banke zemalja u razvoju, uključujući i Kinu, bile najveći kupci evropske valute, pošto su nastojale da diversifikuju svoje devizne rezerve, čiji je najveći deo nominovan u dolarima.

Poslednjih nedelja mnoge od njih su, međutim, počele da prodaju evre i kupuju sopstvenu valut zbog evropske dužničke krize i globalnog slabljenja ekonomskog rasta. Eksperti japanske investicione banke "Nomura" ocenjuju da je Južna Koreja za nekoliko nedelja potrošila 7 milijardi dolara za podšsku svojoj nacionalnoj valuti - vonu. Prikrivene intervencije na svom deviznom tržištu sprovodile su Indija, Indonezija i Filipini.

Američki dolar ostaje osnovna svetska rezervna valuta. Prema informaciji Međunarodnog monetarnog fonda, više od 60 odsto svetskih rezervi deviza i zlata je nominovano u američkoj nacionalnoj valuti, dok je u evrima oko 25 procenta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.