Euleksu zabranjeno kretanje kroz Severnu Mitrovicu

Štab za vanredne situacije opštine Kosovske Mitrovice odlučio je danas da uvede obavezna dežurstva na barikadama za sve punoletne građane tog grada zbog, kako se navodi, ugroženosti bezbednosti i imovine.
Štab za vanredne situacije opštine Kosovske Mitrovice odlučio je danas da uvede obavezna dežurstva na barikadama za sve punoletne građane tog grada zbog, kako se navodi, ugroženosti bezbednosti i imovine.

Pripadnicima Euleksa, kako se navodi u odlukama tog štaba, do daljeg neće biti dozvoljeno da se neometano kreću severnim delom Kosovske Mitrovice. "Svaki pokušaj nasilnog prolaska kroz grad ili rušenja barikada smatraćemo otvorenom agresijom, a odgovornost za eventualne posledice snosiće oni koji pokrenu takve akcije", naveo je Štab za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica.

Štab je osudio, kako se navodi, brutalno nasilje Kfora u petak, 1. juna, upotrebu bojeve municije i stavljanje međunarodnih bezbednosnih snaga u službi Prištine.

Kfor je u petak, 1. juna uklonio barikade u opštini Zvečan, a u selu Rudare došlo je do sukoba u kom su povređena najmanje trojica Srba i jedan vojnik Kfora.

U odlukama štaba se navodi da je građanima Kosovske Mitrovice zabranjeno nošenje ili upotreba vatrenog oružja, a u slučaju opasnosti i oglašavanja sirene za uzbunu sve radnje moraju odmah da se zatvore, a da će svi građani Kosovske Mitrovice koji budu prihvatili da rade u "takozvanoj Administrativnoj kancelariji biti sankcionisani" po zakonima Srbije.

Rasmusen: Vojnici Kfora dejstvovali u samoodbrani

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je danas da su vojnici Kfora tokom incidenata na Kosova u prošli petak dejstvovali u samoodbrani i nije isključio mogućnost budućih pokušaja da se uklone barikade na severu pokrajine.

"Naše trupe su dejstvovale u samoodbrani", rekao je Rasmusen na konferenciji za štampu u Briselu i dodao da "pohvaljuje ponašanje vojnika Kfora".

Dva vojnika nemačkog Kfora i tri srpska civila povređeni su 1. juna, tokom Kforove akcije uklanjanja barikada kod mesta Dudin Krš.

Upitan da li se u budućnosti mogu očekivati nove akcije uklanjanja barikada, generalni sekretar je odgovorio da će Kfor “nastaviti da primenjuje mandat Ujedinjenih nacija da uspostavi bezbedno okruženje i punu slobodu kretanja”.

On je dodao da žali zbog žrtava i nasilja i pozvao sve da probleme rešavaju mirnim putem.

Upitan da li će se politika NATO menjati nakon izbora Tomislava Nikolića za predsednika Srbije s obzirom na Nikolićeve ranije izjave da je "NATO zločinačka organizacija", Rasmusen je odgovorio da se u kreiranju politike "ne oslanja na medijske izveštaje o tome šta je ko rekao".

“Pažljivo pratimo situaciju”, rekao je on i dodao da se nada da će se “pozitivni dijalog sa Srbijom nastaviti.”

"Želim da vidim sve države Zapadnog Balkana uključene u evroatlantske integracije i poboljšanje odnosa sa Srbijom”, istakao je Rasmusen.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet