Vrhovni sud raspustio egipatski parlament

Egipatski Vrhovni sud je naredio raspuštanje parlamenta, odlukom da su izbori na kojima su pre šest meseci većinu mesta osvojili islamisti bili neustavni.
Egipatski Vrhovni sud je naredio raspuštanje parlamenta, odlukom da su izbori na kojima su pre šest meseci većinu mesta osvojili islamisti bili neustavni.

Prema odluci suda, jedna trećina poslaničkih mesta dodeljena je nelegalno. Kao rezultat, "sastav celog parlamenta je nelegalan i, sledstveno tome, on nije pravno utemeljen", navodi se u saopštenju suda. Objašnjenje suda prenela je egipatska zvanična novinska agencija, a agenciji Asošiejted pres potvrdio ga je jedan od sudija Vrhovnog suda, Maher Sami Jusuf. Kao rezultat današnje odluke, održaće se novi parlamentarni izbori, za svih 498 mesta.

Odluka je proistekla iz presude nižeg suda, koji je odlučio da je prekršen princip jednakosti kada su predstavnici stranaka popunili trećinu mesta u parlamentu, koja je bila namenjena nezavisnim poslanicima. Za dve trećine mesta sporili su se predstavnici stranaka. Muslimansko bratstvo i drugi islamisti imaju najviše da izgube u predstojećim izborima. Bratstvo je na parlemantarnim izborima u novembru osvojilo skoro polovinu mesta, dok su ultrakonzervativni Salafiti imali 20 odsto. Mnoga od njih spadala su u ona namenjena nezavisnim poslanicima.

Vrhovni sud danas je takođe odlučio da poslednji premijer svrgnutog predsednika Hosnija Mubaraka može da ostane u trci na predsedničkim izborima. Ovog vikenda, Šafik će se suočiti sa predstavnikom Muslimasnkog bratstva Mohamedom Morsijem. Sporno pitanje njegove kandidature bila je ustavnost zakona po kome je svim visokim zvaničnicima Mubarakovog režima zabranjeno da se bave politikom sledećih 10 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet