Kusturica zbog Andrićgrada ruši istorijsku tvrđavu?

Režiser Emir Kusturica počeo da ruši istorijsku tvrđavu u Trebinju jer mu treba kamen s te tvrđave za njegov Andrić-grad koji gradi, pišu lokalni mediji.
Režiser Emir Kusturica počeo da ruši istorijsku tvrđavu u Trebinju jer mu treba kamen s te tvrđave za njegov Andrić-grad koji gradi, pišu lokalni mediji.

Kako prenose Radio Slobodna Evropa i Index.hr pisanje portala iz BiH Buka, rušenje tvrđave "Petrinja", kulturno-istorijskog spomenika iz vremena Austro-Ugarske, je izazvalo revolt Trebinjaca koji su se juče okupili i autima sprečili odvoženje kamenja sa tvrđave stare više od jednog veka. Kako navodi portal Buka, bageri su već srušili podzid i prednju stranu austro-ugarske tvrđave koja se nalazi iznad Trebinja.

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk je pokušao da objasni okupljenim građanima situaciju i priznao da je znao za ceo projekat, ali da je bio uveren da je u pitanju "loše stanje tvrđave". "Ja sam ranije u više navrata odbio predloge Emira Kusturice, koji je tražio da mu se dozvoli rušenje mosta u Goričkom jezeru, nekih železničkih stanica i drugih objekata. Nedavno dok sam bio u Beogradu, ponovo me je zvao Kusturica i pitao da li može da uzme kamenje sa neke porušene tvrđave, za koju je tvrdio da je u veoma lošem stanju i da je od ranije srušena. Ja sam mu rekao da može ako mu to dozvole i druge nadležne institucije", kazao je Ćuk.

"Saznao sam od mojih saradnika da su se nezadovoljni građani okupili, ja ih u potpunosti razumem i naredio sam da se obustavi rušenje do daljnjeg. Ja sam pomislio da je tvrđava u lošem stanju, ali sada vidim da nije bilo tako", dodao je on.

Naime, Kusturica je dobio dozvolu da sruši više starih objekata na području Trebinja i Hercegovine, kako bi iskoristio klesani kamen za gradnju objekta koji će mu poslužiti za snimanje filma. Tako se nakon napuštenih starih kuća i štala koje su srušene u selima Grebci, Dračevo i u Popovom polju, Kusturica okomio i na austro-ugarsko utvrđenje Petrinja iznad grada koji predstavlja kulturno-istorijski spomenik.

Građani su najavili da će se i danas okupiti kako bi sprečili rušenje tvrđave. Oni su na svom Fejsbuk profilu ostavili poruku: "Svi koji žele da prisustvuju i uveličaju naš protest neka dođu na put prema Stracu. Ne dozvolimo da se od istorijskih građevina pravi neki novi kamen-gradu u Višegradu...". O celom slučaju već je obaveštena i Ambasada Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, piše portal Buka.

  • novosadjan

    17.06.2012 23:53
    sto stalno tom liku pirite u d..e kao neki vrsni umetnik, filmovi su mu drek sve do jednog
  • aghhhh

    16.06.2012 08:05
    kvazi-intelektualac v.s. kvazi-polticara
    A to je sve dogovor izmedju Cuka i Kusturice? "Bato daj mi malo onog istorijskog kamena, treba mi za ku'inju"
    "Moze brale al da mi posaljes malo cvarci"

    Pa jel postoji neki zavod za zastitu spomenika ili slicno?

  • Plavić

    15.06.2012 20:26
    Kad je o rušenju reč ...
    Nikola Kusturica može sve ...! Sve mogu i "Oni" što su se okupili u Novom Sadu i u poslednje tri godine iz NJEMU sagrađene zgrade u Dunavskoj 37 (tzv. "Muzeja revolucije") - zarad Muzeja Vatrometskih Umetnosti - izbacili Muzej Vojvodine, i sa njim Miletića, Solunce, Maticu, ujedinjenje i oslobođenje, pa i onog Andrića - čitav jedan 20. vek! A na čelu "onih" - Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine, koja je volju beskućnih ali probirljivih umetnika pretvorila u Odluku ... na osnovu člana, stav ... jer, kao, Muzej Vojvodine SVOJU zgradu prepunu stalne postavke - nije koristio u skladu sa namenom! I sve po zakonu. K'o Nikola Kusta po zidinama, ko još želi te gadosti iz prošlosti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.