Su Ći primila Nobelovu nagradu za mir

Liderka mjanmarske opozicije Aung San Su Ći zvanično je u Oslu primila Nobelovu nagradu za mir koja joj je dodeljena pre 21 godinu dok je bila u kućnom pritvoru.
Liderka mjanmarske opozicije Aung San Su Ći zvanično je u Oslu primila Nobelovu nagradu za mir koja joj je dodeljena pre 21 godinu dok je bila u kućnom pritvoru.

Ona je tom prilikom istakla da joj je nagrada pomogla da prevaziđe osećaj izolacije.

"Apsolutni mir u našem svetu je nedostižan cilj", rekla je Su Ći u govoru povodom primanja nagrade, dodavši da je dug put do pune političke slobode u Mjanmaru.

Ona je rekla da u zemlji još uvek ima etničkih sukoba ali i političkih zatvorenika i da postoji bojazan da će, pošto su najpoznatiji zatvorenici oslobođeni, oni nepoznati ostati zaboravljeni u zatvorima, prenosi Rojters.

"Često sam se tokom kućnog pritvora osećala kao da nisam deo stvarnog sveta", a dobijanje Nobelove nagrade 1991. godine "me je učinilo ponovo stvarnom", rekla je Su Ći.

Njena poseta Evropi, prva od 1988. godine, obeležava novi iskorak u političkim promenama koje su zahvatile poslednjih godinu i po dana Mjanmar, nekadašnju Burmu, kojom su vojne vlasti vladale skoro pola veka.

Su Ći koja je više od 17 godina provela u kućnom pritvoru, takođe će prvi put posle više od dve decenije imati i porodični skup u Britaniji, gde će prema predstavniku njene partije, sa dva sina i unučićima 19. juna proslaviti 67. rođendan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet