Održana komemoracija za više od 40.000 ustaških žrtava

U Jadovnom je danas održana komemoracija za više od 40.000 žrtava nekadašnjeg ustaškog logora smrti Jadovno, kod Gospića koje su ubijene u proleće i leto 1941., sa koje je poručeno da se žrtve ne smeju zaboraviti, niti negirati.
U Jadovnom je danas održana komemoracija za više od 40.000 žrtava nekadašnjeg ustaškog logora smrti Jadovno, kod Gospića koje su ubijene u proleće i leto 1941., sa koje je poručeno da se žrtve ne smeju zaboraviti, niti negirati.

 

Komemoracija je održana na mestu spomen-obeležja kraj Šaranove jame, u organizaciji Srpskog narodnog veća (SNV), Udruženja Jadovno 1941, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) i Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske. Predsednik SNV i izaslanik predsednika hrvatskog Sabora Borisa Šprema, Milorad Pupovac, izjavio je "da je Jadovno strašnije od svega pa i od Jasenovcai i da bi reči tu trebale biti suvišne".

On je rekao da se o tome treba govoriti zbog onih koji bi zatrli sećanja na žrtve dovođene iz cele NDH. "Žrtve se negiraju, a nema udžbenika ni ljudi koji bi govorili istinu", naglasio je Pupovac. On je dodao da treba obezbediti da Jadovno bude obeleženo spomen područje na svim lokacijama i na planini Velebitu i na ostrvu Pagu.

Predsednik Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske Ognjen Kraus rekao je da treba održati sećanje na žrtve kako se njima ne bi manipulisalo. U ime SABA Juraj Hrženjak rekao je da Jadovno nije dovoljno istraženo, i žrtve još nisu poimenice navedene. "Jadovno treba istražiti da se spreče manipulacije i negiranje zločina", rekao je on i naglasio da se podaci i istraživanja razlikuju, ali da je broj vrlo velik.

Predsednik udruženja "Jadovno 1941" Dušan Bastašić rekao je da potomci žrtava ne komemoriraju kao političari već iz duše, kao i da je Jadovno prvi logor smrti na ovim područjima. On je kao i svi ostali naglasio da ustaški pokolji nisu rezultat ustanka, jer su oni izvršeni dva meseca pre ustanka.

Prisutnima kojih je bilo preko hiljadu obratili su se delegacije organizatora kao i predstavnici izbeglickih udruženja iz Beograda. Prisutni su bili i ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukičević i izaslanici predsednika i vlade RS kao i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo koji su položili vence. Pre komemoracije vladika gornjokarlovački Gerasim sa sveštenstvom eparhija služio je parastos žrtvama i osveštao postavljenu ploču s imenima vladika i svestenika koji su bili žrtve tog logora.

Logor Jadovno je postojao od maja do avgusta 1941. godine i u njemu je pobijeno preko 40.000 ljudi, od toga 38.000 Srba. Šaranova jama je samo jedna od 32 jame na Velebitu u koje su bacane ustaške žrtve logora koji je imao svoje ispostave i u zalivima Metajna i Slana na ostrvu Pagu gde su tela žrtava, velikim delom i žena i dece, bacana u more.

U avgustu 1941. godine ustaše su u samom logoru pobile oko 1.500 ljudi, a prema podacima karlovačkog istoričara Đure Zatezala oko 2.100 su prebacile u druge logore, među ostalima i Jasenovac koji je bio u osnivanju. Komemoracije se održavaju od 2009. godine, a 24. jun je na predlog Udruženja Jadovno 1941. označen kao Dan sećanja na Jadovno. Iako se radi na obnovi spomen-obeležja, ni danas najveći deo tela žrtva nije dostojno sahranjen, bilo da su u zabetoniranoj jami u logoru, bilo da su bacani u more oko Paga.

  • LimanacNS

    25.06.2012 06:15
    Za buduće generacije
    Da se ne zaboravi.
  • Venja

    24.06.2012 14:33
    Mučenici
    Prolaze godine, a i dalje ostaje velika gorčina što se ovom ustaškom genocidu i zločinu neverovatnih razmera i okrutnosti i dalje retko govori i gotovo ništa ne zna u široj javnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet