Mali Severnokorejci uče kako da "zakucaju američku gamad"

Deca u Severnoj Koreji već u vrtiću počinju da uče da su im Amerikanci iskonski neprijatelji Amerikanci i Japanci.
Deca u Severnoj Koreji već u vrtiću počinju da uče da su im Amerikanci iskonski neprijatelji Amerikanci i Japanci.

Pored vežbica vožnje monocikla, pevanja i crtanja, mali Severnkorejci se igraju rata u kojem bajonetima "zakucavaju američku gamad".

Đaci u Severnoj Koreji se od malih nogu uče da njihova zemlja ima dva neprijatelja: Japance koji su kolonizovali Koreju od 1910. do 1945, i Amerikance koji su se borili protiv Severne Koreje tokom Korejskog rata od 1950. do 1953. godine.

O tome najbolje svedoči uramljeni poster koji stoji na zidu u jednom obdaništu i koji prikazuje bespomoćnog američkog vojnika, čije je lice umotano u zavoje, a iz usta mu teče krv. Dok on bespomoćno gleda, deca ga sva ushićena bodu bajnetima i puškama.

"Volimo vojne igre u kojima zakucavamo američku gamad", slogan je koji stoji iznad postera. Na drugom posteru je prikazan Amerikanac koji ima omču oko vrata. Na posteru piše: "Hajde da zbrišemo američke imperijaliste".

Igračke u vidu pištolja, pušaka i malih tenkova poređani su po policama obdaništa, naveli su novinari agencije AP, koji su posetili Severnu Koreju. Direktorka jedne škole izvukla je lutku američkog vojnika sa kukastim nosem i kosom boje slame, a zatim objasnila da su je deca tukla palicama i gađala kamenjem. To im je, kaže, omiljena igra.

"Naša deca od malih nogu uče o američkoj gamadi", rekla je direktorka škole. Ova deca žude za osvetom iako tamnošnja vlada zvanično tvrdi da želi primirje sa Amerikom. Međutim, ljudima u Severnoj Koreji se govori da tog pomirenja neće biti.

Proteklih godina je državna propaganda donekle promenjena, pa se umesto na anti-američkim sloganima insitira na jačanju ekonomije. Na ulicama Pjongjanga umesto antiameričkih postera stoje plakati na kojima su ili vojnici sa šlemovima ili radnici koji su zaposleni u fabrikama.

Međutim, posteri i nastavni plan u školama i vrtićima nisu promenjeni. Iza zatvorenih vrata četvorogodišnjake i dalje uče da su "Jenki imperijalisti" ostali najveći neprijatelji Severne Koreje.

  • Scotch Bonnet

    25.06.2012 11:38
    Ispiranje
    Sta se cudite!?

    Kolektivno ispiranje mozga na drzavnom nivou se kod nas radi od kako je Milosevic dosao na vlast.

    Mitovi i legende o velikoj Srbiji koju su propagirale i jos dan danas propagiraju retrogradne stranke desne orijentacije sa podrskom SPC-a su drustveno prihvatljive.

    SrBstvo i HrvaCtvo su izmisljotina Vol - Vo vladara (Tudjman - Milosevic) i dan danas su glavni instrument manipulacije kojim se sluzi svako ko dodje na vlast.
  • G

    25.06.2012 07:45
    Vojvođande - što pre krenite da demokratski napadate i bombardujete druge zemlje i kradete im naftu i ostala rudna bogatstva.
  • janko

    25.06.2012 06:23
    serBende
    treba da preuzmete nastavni program od brace po misljenju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.