EU uvela Siriji 16. sankcije

Evropska unija uvela je danas nove sankcije Siriji, koje se tiču zamrzavanja imovine i zabrane putovanja za šest grupa, među kojima su članovi vlade, finansijske kompanije i jedan pojedinac.
Evropska unija uvela je danas nove sankcije Siriji, koje se tiču zamrzavanja imovine i zabrane putovanja za šest grupa, među kojima su članovi vlade, finansijske kompanije i jedan pojedinac.

Najnoviju rundu sankcija, 16. po redu, usvojili su šefovi diplomatija EU na sastanku u Luksemburgu. U saopštenju iz Brisela nisu navedeni identiteti onih na koje se ove sankcije odnose, ali se, kako prenosi AFP pozivajući se na evropske diplomate, restriktivne mere tiču imovine sirijskih ministara odbrane i unutrašnjih poslova u Evropi.

Evropski komesar za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton izjavila je da je ozbiljno zabrinuta zbog eskalacije nasilja, a da su sankcije potvrđene da bi pogodile odgovorne za nasilje a ne građane Sirije.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus pozdravio je današnji sporazum, ali je od EU zatražio da "ide i dalje". Fabijus je naveo da se banke i telekomunikacione firme nalaze među šest subjekata kojima je zamrznuta imovina, ističući da je zatražio da se telekomunikaciona kompanija, povezana za firmom Erikson, nađe na crnoj listi EU, ne navodeći više detalja.

Savet Evrope je danas odlučio da zamrzne odnose sa još šest entiteta koja podržavaju režim u Siriji i zabranom putovanja za jednu osobu. Sankcijama EU sada je obuhvaćeno 129 ljudi i 49 entiteta u Siriji.

Prema podacima sirijskih aktivista, više od 15.000 ljudi, među kojima većina civila, ubijeno je u zemlji u proteklih 15 meseci kada je izbila pobuna protiv Asadovog režima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet