"Zeleno svetlo" za pregovore CG i EU

U Briselu održana prva međuvladina konferencija Crne Gore i EU, nakon što je Evropski savet dao "zeleno svetlo" za početak pristupnih pregovora te zemlje s EU.
U Briselu održana prva međuvladina konferencija Crne Gore i EU, nakon što je Evropski savet dao "zeleno svetlo" za početak pristupnih pregovora te zemlje s EU.



Vlada Crne Gore i Evropska komisija izneli polazišta za pregovore koji o konkretnim poglavljima treba da počnu u proleće iduće godine. Prethodno će biti nastavljeno "dubinsko snimanje" usaglašenosti crnogorskog zakonodavstva i prakse sa propisima Evropske unije, objasnila je Evropska komisija.

Ministar za evropska pitanja Danske, predsedavajuće EU, Nikolaj Vamen je posle međuvladine konferencije EU-Crna Gora kojom je zvanično pokrenut postupak pregovora, ocenio da je to istorijski trenutak za Crnu Goru. On je rekao da su vlasti u Podgorici obavile veliki posao, ali da imaju još mnogo zadataka na evropskom putu, posebno u uspotavljanju pravne države.

Evropski komesar Štefan File je ocenio da je to uspeh za političke snage, društvo i građane Crne Gore, i dokaz da ceo region nastavlja put ka prijemu u EU. On je naglasio da je cilj pregovora i novog pristupa to da pregovori počnu poglavljima o vladavini prava, da se, na osnovu "ranijih pouka", uvedu zakoni, izgrade instucije i obezbedi da funkcionišu "na dobrobit građana Crne Gore".

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen je naglasio da je otvaranje pregovora veliki događaj za Crnu Goru, "jednu od najmlađih evropskih država". Ali, kako je ukazao, "Crna Gora je stara država i nacija, a našeg knjaza i suverena Nikolu na razmeđi 19. i 20. veka zvali su 'tastom Evrope'".

Roćen je podvukao da nikad Crna Gore od svog postanka "nije bila evropskija nego što je danas, i mi smo danas počeli da živimo naš evropski san". Pregovori o prijemu u članstvo će osigurati politički, ekonomski i finansijski položaj Crne Gore u EU, predočio je šef crnogorske diplomatije, naglasivši da će to zajamčiti dalje reforme, "dogradnju društva, vladavinu prava, jačanje institucija".

Zajamčiće i "razbijanje nezasluženih stereotipa o Crnoj Gori i verujemo da će to podići njen međunarodni kredibilitet, uticati na ekonomski rast, na podizanje ličnog i društvenog standarda u Crnoj Gori", istakao je Roćen.

Zamoljen da novinarima objasni na kakve je "nezaslužene stereotipe" mislio, crnogorski ministar je naglasio da su to "posebno stereotipi koje su protivnici Crne Gore, nadajući se da neće biti odluke o početku pregovora, danonoćno forsirali - i oni u Crnoj Gori i oni izvan Crne Gore, kada se radi o korupciji, organizovanom kriminalu, kao da je to neka specifičnost Crne Gore".

"Mi u Crnoj Gori imamo obavezu da se do kraja borimo s tim pojavama od kojih nije imuna nijedna država na svetu, isto kao i s percepcijom koja se potencira daleko više kada je Crna Gora u pitanju, nego za neke zemlje u okruženju ili šire", rekao je on.

Roćen je objasnio da kada se, u pogledu korupcije i organizovanog kriminala, kaže da je Crna Gora mala država, "onda njoj u tome pripada isti takav udeo - srazmeran njenoj geografskoj i populacionoj veličini".

On je naglasio da je vrlo povoljno što će u taj postupak biti uključena i evropska agencija za suzbijanje organizovanog kriminala Europol čije "ocene o Crnoj Gori neće zavisiti od bilo čijih impresija ili poluinformacija, odnosno stereotipa".

  • Eto

    29.06.2012 21:09
    Bruka i sramota..
    ..sa Srbiju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet